IUCN Rode Lijst: meer dan 40% van de…
13 november, 2024
IUCN Rode Lijst: meer dan 40% van de…
13 november, 2024
De impact van mijnbouw op bossen: een groeiende…
11 november, 2024
Maandag 17 augustus 2020
Headerfoto: Ontbossing in de Paraguayaanse Chaco © Alberto Yanosky
Vorig week werd de zakenman Antonio Scavone Oddone, eigenaar van de veehouderij Dasca S.A.G.A.C.Y., veroordeeld tot het herbebossen van een gebied van 1.860 hectare, dat zonder toestemming kaalgekapt was. De zakenman stemde daarmee in, om verdere vervolging te voorkomen.
De aanklacht was eind 2019 ingediend door het Instituto de Derecho y Economía Ambiental (IDEA). IDEA gebruikt publieke informatie, zoals kadastergegevens en informatie over uitgegeven licenties, en combineert die met actuele informatie over ontbossing. ‘Op die manier onderzoeken ze of de waargenomen ontbossing binnen de kaders van de wet plaatsvond en stellen ze illegale ontbossing aan de kaak,’ vertelt Sander van Andel, senior expert natuurbeheer bij IUCN NL.
‘Het is voor het eerst dat een dergelijke straf wordt opgelegd in een ontbossingszaak die is voortgekomen uit het combineren van publieke informatie,’ vertelt Ezequiel Santagada van IDEA aan de Paraguyaanse krant Última Hora.
Bovendien is het uniek dat met de straf de schade die aan de natuur is gedaan wordt hersteld. ‘In dit soort zaken wordt normaal gesproken hooguit een boete opgelegd,’ licht Van Andel toe. ‘Dat nu natuurherstel is opgelegd, is uniek.’
De zakenman krijgt twee jaar de tijd om het gebied opnieuw te beplanten. Het secundaire bos dat aangelegd wordt, mag nooit meer gekapt worden. Bovendien moet Scavone voor een gebied van 200 hectare milieucertificaten aankopen, waardoor de legale ontbossing in dat deel van de Chaco-regio met vier jaar kan worden uitgesteld.
Het vonnis schept een precedent, waardoor het nu makkelijker is om bedrijven of individuen die zich schuldig maken aan illegale ontbossing te verplichten tot bosherstel en het betalen van compensatie.
‘Dit opent de deur voor ecologische rechtvaardigheid,’ benadrukt Van Andel. ‘Bovendien is IDEA nu officieel erkend als partij die een zaak kan aanspannen in het belang van de natuur.’ Eerder kon alleen het Openbaar Ministerie een dergelijke zaak voor de rechter brengen. Dankzij de actio legitimatis waarmee IDEA als partij erkend werd in deze eerste zaak, is nu de weg vrij voor natuurorganisaties om milieucriminaliteit voor de rechter te brengen.
13 november, 2024
Vierenveertig procent van de rifbouwende koraalsoorten wereldwijd loopt het risico uit te sterven, blijkt uit een wereldwijde herbeoordeling voor de…
11 november, 2024
Een nieuw rapport van het World Resources Institute (WRI) werpt licht op de toenemende dreiging van mijnbouw op bossen, vooral…