Wetlands en het Nederlandse waterdilemma

Regeerprogramma mist urgentie voor natuur en biodiversiteit

Het regeerprogramma van Kabinet Schoof mist het gevoel van belang en urgentie om het verlies aan natuur en biodiversiteit te keren. Het kabinet zegt zich te committeren aan de (inter)nationale wet- en regelgeving voor natuur, biodiversiteit en klimaat, maar benoemt in het regeerakkoord geen concrete doelen om onze natuur te versterken en daarmee te voldoen aan (inter)nationale verplichtingen, zoals te zien op het Nationaal Dashboard Biodiversiteit. Ook bevat het programma vrijwel geen beleid en maatregelen om de bekende drukfactoren op biodiversiteit te beperken. ‘Bezien vanuit de internationale wetenschap en afspraken in VN-verband lijkt het er niet op dat het kabinet Schoof het wereldwijde verlies aan natuur en biodiversiteit serieus neemt,’ zegt Coenraad Krijger, directeur van IUCN NL.

Headerfoto: Nationaal park de Biesbosch (c) Stan Versluis via Unsplash

Voor de internationale biodiversiteit lijkt het regeerprogramma vooral slecht nieuws te brengen, afgaand op de zeer grote teruggang in budget voor ontwikkelingssamenwerking en het dreigende verlies aan steun voor natuurbeschermers wereldwijd wiens veiligheid steeds meer onder druk staat. De nadruk op buitenlandse handel zonder concreet beleid voor het minimaliseren van de grote ecologische voetafdruk van de Nederlandse economie en consumptie biedt weinig zicht op verkleinen van de negatieve impact van onze welvaart op mens en natuur buiten Nederland.

In brede zin heeft het regeerprogramma helaas een belangrijke kans laten liggen: de kans om in te zetten op een toekomstbestendige en gezonde samenleving, zowel in Nederland als daarbuiten. Zonder te investeren in een gezond klimaat en natuurherstel komt ook onze economie in het geding. In plaats van een koers richting brede welvaart, waarin we klimaat- en natuurdoelen verweven met onze economie en onze internationale verantwoordelijkheid nemen, wordt vastgehouden aan verouderd, kortetermijndenken.

Samen met andere natuur- en milieuorganisaties roepen we het kabinet op om in te zetten op een economie waarin klimaat en natuur bronnen zijn van onze welvaart en we niet de prijs betalen met onze gezondheid. Verschuif de rekening niet maar investeer in een economie die in balans is met de natuur en het klimaat. Daarmee waarborgen we het welzijn en de welvaart van huidige en toekomstige generaties.
 

Kabinet kiest voor stilstand

De tekenen van klimaatverandering zijn niet langer te ontkennen: stijgende temperaturen, toenemende wateroverlast en verlies van biodiversiteit raken ons al in het hier en nu. Dit zijn niet alleen ecologische problemen, ze bedreigen onze economische stabiliteit. Toch kiest dit kabinet voor stilstand, terwijl de rest van de wereld zich voorbereidt op een toekomst waarin economie en een gezond klimaat en natuur juist elkaar versterken.

Hoewel er enkele positieve stappen zijn, zoals ambities rondom ruimte voor de rivier, ontbreekt een bredere visie op natuurinclusieve groei. Zonder een holistisch beleid dat zowel de natuur als de economie duurzaam veiligstelt, blijven deze maatregelen onvoldoende. Andere landen transformeren hun energie- en landbouwsector tot duurzame pijlers van hun economie. Nederland loopt hierdoor het risico achterop te raken als het deze kans voorbij laat gaan.

Forse bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking

Directeur Coenraad Krijger van IUCN NL: ‘Bezien vanuit de internationale wetenschap en afspraken in VN-verband lijkt het er niet op dat het kabinet Schoof het wereldwijde verlies aan natuur en biodiversiteit serieus neemt. Beleid dat in gang is gezet wordt teruggedraaid en er komt nauwelijks iets voor in de plaats dat bijdraagt aan het behalen van de doelen.’ Met de forse bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking dreigt het kabinet bovendien de jarenlange focus op duurzame economische groei in de ontvangende landen, wat bijdraagt aan stabiliteit en het waarborgen van mensenrechten wereldwijd, te ondermijnen. ‘In een wereld waarin we meer verbonden zijn dan ooit tevoren is dit een stap in de verkeerde richting,’ aldus Krijger.

Zet in op klimaat en natuur

Samen met andere natuur- en milieuorganisaties roepen we het kabinet op om in te zetten op een economie waarin klimaat en natuur bronnen zijn van onze welvaart en we niet de prijs betalen met onze gezondheid. Verschuif de rekening niet maar investeer in een economie die in balans is met de natuur en het klimaat. Daarmee waarborgen we het welzijn en de welvaart van huidige en toekomstige generaties.