IUCN NL is het Nationaal Comité van de International Union for Conservation of Nature (IUCN), ‘s werelds grootste en meest diverse netwerk voor natuurbescherming. We vertegenwoordigen IUCN in Nederland en dragen als bestuurlijke en zelfstandige natuurorganisatie bij aan de internationale strategie van IUCN. Hierbij werken we nauw samen met andere IUCN-onderdelen, partnerorganisaties en de leden van IUCN in Nederland.

Foto: Het Groene Debat in 2022 © Rafael Martig

Leden van IUCN in Nederland

IUCN NL vormt het Nederlands Nationaal Comité van IUCN, oftewel het platform van de lidorganisaties in Nederland. IUCN heeft momenteel 37 leden in Nederland, waaronder natuurorganisaties, wetenschappelijke instituten en de Nederlandse overheid. Twee keer per jaar brengen we onze leden samen tijdens een Vergadering van Participanten om ontwikkelingen in en visies op Nederlandse natuur te bespreken. Naast die officiële bijeenkomsten faciliteren we bovendien kleinere samenwerkingen en uitwisselingen tussen leden.

Samen met onze leden

Ook werkt IUCN NL samen met deze organisaties aan het behoud en herstel van natuur en biodiversiteit, zowel in Nederland als op andere plekken in de wereld. Dat doen we bijvoorbeeld op het gebied van beleidsontwikkeling, waar we vanuit een feitelijke en oplossingsgerichte benadering beleidsmakers adviseren over beter beleid voor natuur. Ook werken we bij veel van onze projecten samen met één of meerdere IUCN leden.

Unie voor natuurbescherming

IUCN verenigt de ervaring, kennis en netwerk van meer dan 1.400 overheden, maatschappelijke organisaties, kennisinstellingen en ruim 15.000 experts. IUCN is de wereldwijde autoriteit op het gebied van de status van de natuur en de benodigde beschermingsmaatregelen. Het internationale hoofdkantoor van IUCN is gevestigd in Gland, Zwitserland.

Lid worden van IUCN

Als lid van IUCN heeft u toegang tot de grote hoeveelheid kennis en kunde over alles wat met natuur en biodiversiteit te maken heeft. Daarnaast wordt uw organisatie onderdeel van een wereldwijd netwerk en krijgt u toegang tot politieke, economische en sociale besluitvorming op hoog niveau.

Kennisproducten van IUCN

IUCN is de wereldwijde autoriteit op het gebied van natuur en de acties die nodig zijn om de natuur te beschermen. Daarvoor ontwikkelt IUCN betrouwbare, wereldwijde standaarden, richtlijnen en best practices voor natuurbescherming, die worden gebruikt door leden over de hele wereld en de basis zijn voor internationaal beleid voor natuur en biodiversiteit.

IUCN NL gebruikt de IUCN kennisproducten voor onze projecten en informeren en adviseren leden, overheden en andere stakeholders over het juiste gebruik van de standaarden en definities die IUCN heeft opgesteld.

Een greep uit de kennisproducten van IUCN:

  • De Rode Lijst van Bedreigde Soorten is de meest uitgebreide en meest gebruikte informatiebron over de status van dier- en plantensoorten.
  • The Species Threat Abatement and Recovery (STAR) methode meet hoeveel een bepaalde actie lokaal bijdraagt aan het uitstervingsrisico van diersoorten. Deze methode werd mede-ontwikkeld door IUCN NL.
  • De IUCN Global Standard for nature-based solutions controleert of de nature-based solution die wordt toegepast een positieve bijdrage zal leveren aan de aanpak van een van de volgende doelen: klimaatverandering, risicovermindering bij rampen, aantasting van ecosystemen en verlies van biodiversiteit, voedselzekerheid, volksgezondheid, sociale en economische ontwikkeling en waterzekerheid.

Meer informatie?

Voor IUCN leden

IUCN-lidorganisaties en IUCN-commissieleden kunnen voor meer informatie terecht op de IUCN Portals.

Over het Nederlands Nationaal Comité

Wil je meer weten over onze rol als Nederlands Nationaal Comité? Neem dan contact op met: