Het Kunming-Montreal Global Biodiversity Framework: monitoring van de biodiversiteitsdoelen

De COP16 is de eerste biodiversiteitstop sinds de wereld tijdens COP15 in 2022 het Kunming-Montreal Global Biodiversity Framework (KM-GBF) heeft aangenomen. Dit ambitieuze raamwerk stelt doelen om het wereldwijde biodiversiteitsverlies tegen 2030 een halt toe te roepen, met als lange termijnvisie om in 2050 in harmonie met de natuur te leven. In deze blog bespreken we het systeem dat wordt gebruikt om de implementatie van het KM-GBF en de voortgang op de doelen te monitoren – het zogenaamde monitoringraamwerk. Wat houdt dit raamwerk in? Waarom is het van cruciaal belang? En welke stappen kunnen we verwachten tijdens COP16 om de voortgang te meten en te stimuleren? Blijf lezen voor inzichten in deze cruciale thema’s die tijdens de COP aan bod komen. 

Wat is het monitoringraamwerk voor het Kunming-Montreal Global Biodiversity Framework? 

Het monitoringraamwerk van het KM-GBF speelt een cruciale rol bij het realiseren van de doelen door gebruik te maken van indicatoren om de voortgang te meten. Het raamwerk bevat zowel hoofdindicatoren voor nationale, regionale en mondiale monitoring, als aanvullende en component indicatoren die meer gedetailleerd inzicht in de status van de verschillende doelen bieden. Tijdens COP15 is het raamwerk voor het monitoren van biodiversiteit goedgekeurd, maar er zijn nog niet voor alle biodiversiteitsdoelen in het KM-GBF indicatoren beschikbaar. Omdat sommige doelen complex zijn, is het niet altijd mogelijk om de benodigde data te verzamelen. Om deze leemtes op te vullen, zijn er eenvoudige ja/nee-indicatoren ontwikkeld. Deze binaire indicatoren bekijken op een praktische manier of er nationaal beleid bestaat om de doelen te bereiken. Op COP16 wordt er over deze binaire indicatoren onderhandeld, zodat elk doel in het monitoringsysteem ten minste één indicator heeft.  

Het is cruciaal om op COP16 een zo volledig mogelijk monitoringraamwerk overeen te komen, want dit is de laatste COP voordat de zevende nationale rapportage voor het biodiversiteitsverdrag ingediend moet worden op 28 februari 2026. De basis voor de rapportage zijn de indicatoren, dus deze moeten wel beschikbaar zijn. 

Hoe draagt IUCN bij aan monitoring? 

IUCN is een belangrijke dataleverancier voor de hoofdindicatoren van het KM-GBF. Bijvoorbeeld door middel van de indicatoren ‘Red List of Ecosystems’, ‘Extend of natural ecosystems’, ‘Red List Index’, en ‘Coverage of protected areas and other effective area-based conservation measures’. In verschillende sub-indicatoren wordt de Global Ecosystem Typology van IUCN toegepast. IUCN zal blijven samenwerken met de verdragspartijen om biodiversiteitsmonitoring verder te ontwikkelen en implementeren.  

Daarnaast levert IUCN wereldwijd Technical Support Centers om verdragspartijen technische en wetenschappelijke ondersteuning te bieden voor de realisatie van het KM-GBF. Deze ondersteuning is hard nodig, met name voor landen in het Mondiale Zuiden om hun monitoringsystemen te versterken. 

Hoe draagt Nederland bij aan monitoring?  

Nederland staat voor een grote opgave op het gebied van biodiversiteit. Alleen door een ambitieuze en effectieve aanpak kunnen we met elkaar de natuur herstellen. Het Nationaal Dashboard Biodiversiteit is een onafhankelijke website die laat zien hoe de biodiversiteit in Nederland ervoor staat, grotendeels op basis van de doelen van het KM-GBF.  

Wat doet IUCN NL voor monitoring van biodiversiteit in het Mondiale Zuiden? 

IUCN NL zet zich in voor het monitoren van biodiversiteit in het Mondiale Zuiden. Technologie speelt een steeds grotere rol hierin. Hoe meer digitale technologieën als drones, satellietbeelden en cameravallen zich ontwikkelen, hoe effectiever toepasbaar zij worden binnen het beheer, de bescherming en het herstel van natuur. Illegale activiteiten kunnen op deze manier eenvoudiger worden opgespoord, waardoor het werk van natuurbeschermers niet alleen makkelijker wordt, maar ook veiliger. 

Lees meer over ons werk voor monitoring van biodiversiteit: 

Lees de andere blogs in onze serie over CBD COP16: 

Meer weten?