Vlinder en bijen op distel

Aan de slag met Basiskwaliteit Natuur via een uitgebreid kennistraject

Met een nieuw en uitgebreid kennistraject over Basiskwaliteit Natuur wordt gewerkt aan kennisontwikkeling voor goede water-, bodem- en luchtkwaliteit. Met deze kennis kunnen overheden en andere organisaties aan de slag met het creëren van een gezonde leefomgeving voor mens en dier. Het geeft organisaties concreet handelingsperspectief en een meetlat om de omgeving aan te toetsen.

Wat is Basiskwaliteit Natuur?

Basiskwaliteit Natuur geeft de condities die nodig zijn voor een gezonde leefomgeving voor mens en dier. Denk aan een goede waterkwaliteit, minder schadelijke stoffen, ruimte voor natuur met goede verbindingen en natuurvriendelijk beheer en onderhoud. Dit levert ons allerlei ecosysteemdiensten, zoals een gezonde lucht, recreatie en gezondheid. Hierdoor blijven algemene soorten algemeen, ook op de plekken waar natuur niet de hoofdrol speelt. Met Basiskwaliteit Natuur werken we dus aan de bestaanszekerheid voor de natuur en een gezonde leefomgeving.

Hoe creëer je die basiskwaliteit voor de natuur?

Door aan de slag te gaan met het verbeteren van de condities. Bijvoorbeeld met het beter maken van het watersysteem, het brengen van afwisseling in het landschap. Maar denk ook aan het vergroten van het groenoppervlak in onze steden of het aanleggen van landschapselementen. Voor Basiskwaliteit Natuur moeten we werken aan het verbeteren van het natuurlijke systeem. Niet alleen een nestkastje ophangen, maar ook zorgen voor voldoende voedsel in de omgeving. Daarom is het belangrijk dat overheden samenwerken met inwoners, agrariërs, bedrijven en met elkaar.

Aan de slag met een uitgebreid kennistraject

Om Basiskwaliteit Natuur te bereiken in Nederland, is het belangrijk dat er voldoende kennis aanwezig is bij overheden en organisaties, zodat we met elkaar kunnen voldoen aan deze minimumeisen. Voor het delen van kennis is er een unieke samenwerking opgestart tussen Naturalis Biodiversity Center, Stichting Deltaplan Biodiversiteitsherstel, IUCN NL, SoortenNL/Sovon, Vogelbescherming NL en Wageningen Environmental Research.  

De komende vier jaar gaan zij aan de slag met het ontwikkelen van kennis, tools en handreikingen, bijvoorbeeld over Basiskwaliteit Natuur in de stad en het landelijk gebied, en het integreren in het beleid. Ook komen er webinars en e-learnings voor iedereen die meer wil leren over Basiskwaliteit Natuur.  

Wat is er nu al beschikbaar?

Meer weten?

Maxime Eiselin
Senior Expert Nature-based Solutions