IUCN Rode Lijst: meer dan 40% van de…
13 november, 2024
Donderdag 02 juli 2020
Headerfoto: Onion planting photo by Markus Spiske on Unsplash
We hebben momenteel te maken met twee enorme crises: het grootschalige verlies van natuur en klimaatverandering. In 2020 is hier een derde, nieuwe wereldwijde crisis bijgekomen in de vorm van COVID-19. Deze nieuwe situatie heeft veel milieu-initatieven vertraagd, en ook de aandacht voor natuur is hierdoor op de achtergrond verdwenen.
Desondanks moeten we als maatschappij blijven toewerken naar de klimaat- en biodiversiteitsdoelen die we met elkaar hebben gesteld. Hierbij is duurzame landbouw van groot belang, omdat de landbouw afhankelijk is van natuurlijke processen, waaronder bodemvruchtbaarheid, hergebruik van water en bestuiving. Zowel de natuur als de landbouw lijden steeds meer onder de negatieve gevolgen van klimaatverandering.
Met het nieuwe rapport “Approaches to sustainable agriculture”, wat is ontwikkeld met steun van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, wil IUCN de overvloed aan begrippen en terminologie in het vakgebied overzichtelijk maken en duiden. De vele verschillende benaderingen, toepassingen en concepten kunnen namelijk afleiden van het hoofddoel om gezamenlijk een strategie te bedenken voor duurzame landbouw in de toekomst. Of het nu gaat om agro-ecologie, regeneratieve landbouw, biologische landbouw, natuurinclusieve landbouw of ecologische intensivering; besluitvormers en stakeholders in de landbouw- en milieugemeenschap moeten allereerst duidelijkheid hebben. Er zijn verschillende benaderingen van duurzame landbouw, en ze hebben allemaal belangrijke overeenkomsten en uitdagingen. Bovendien is hun diversiteit een kracht op zich.
In het rapport worden 14 verschillende benaderingen van duurzame landbouw met elkaar vergeleken. Deze benaderingen zijn: agro-ecologie, natuurinclusieve landbouw, permacultuur, biodynamische landbouw, biologische landbouw, “conservation agriculture”, regeneratieve landbouw, koolstofvastlegging, klimaatslimme landbouw, landbouw met hoge natuurwaarde, “low external input agriculture”, kringlooplandbouw, ecologische intensieve landbouw en duurzame intensieve landbouw.
Het is van belang dat we in de nabije toekomst streven naar het duurzaam en eerlijk produceren van gezond voedsel voor betaalbare prijzen. ‘Om ervoor te zorgen dat de transitie naar echte duurzame landbouw rechtvaardig is, moet er voldoende steun zijn voor de benodigde investeringen. Tegelijkertijd moeten we ervoor zorgen dat landbouw winstgevend blijft,’ zegt Luc Bas, Director van het European Regional Office van IUCN. ‘Het nieuwe Europese Gemeenschappelijk Landbouwbeleid moet onze belangrijkste leidraad worden om duurzame landbouw in de EU te realiseren.’