Landaankoopfonds ambassadeur Arjan Dwarshuis doneert aan de natuur
16 december, 2024
Donderdag 23 juni 2022
Headerfoto: Cacao growing on a farm in the Department of Guaviare, Colombia. Pic by Neil Palmer (CIAT). (CC BY-NC-SA 2.0) https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.0/
Het gaat op verschillende duurzaamheidsaspecten niet goed met de cacao-industrie. Naar schatting werken alleen al 2 miljoen kinderen in West-Afrika in de cacao sector en veel boeren leven onder de armoedegrens. Daarnaast zijn er bestuurlijke problemen, zoals corruptie. Milieukwesties komen daar nog bij, bijvoorbeeld door het gebruik van teveel kunstmest en schadelijke pesticiden. En ook tropische ontbossing door industriële cacaoplantages is een groot probleem voor biodiversiteit.
Eén van de grootste cacaobedrijven waarin verzekeraars beleggen is het Zwitserse Nestlé. Nestlé is hard bezig om een meer verantwoorde toeleveringsketen in West-Afrika op te bouwen. Hiervoor heeft ze het Nestlé Cacao Plan opgezet. Dit plan werd in 2009 gelanceerd om een einde te maken aan de ontbossing voor cacao, het inkomen van de boeren te verhogen, cacao van hoge kwaliteit te garanderen en problemen in de toeleveringsketen, zoals kinderarbeid, aan te pakken. Sinds 2009 hebben 124.000 boeren zich aangesloten bij het programma, en dit heeft onder andere geleid tot een halvering van kinderarbeid in de cacaowaardeketen in het gebied. Het programma heeft ook gewerkt aan opleidingen voor kleinere groepen boeren om hogere productie te kunnen krijgen.
Maar helaas wordt biodiversiteit nog niet voldoende meegenomen in de bedrijfsvoering. Het grootste deel van de cacaobonen die Nestlé van lokale handelaren koopt, wordt nog steeds geproduceerd in monocultuurplantages met onverantwoord gebruik van chemische meststoffen en pesticiden. Nestlé Cacao Plan heeft veel cacaoboeren aangespoord om de Rainforest Alliance-certificering te krijgen, maar deze boeren ontvangen onvoldoende premie van Nestlé voor hun extra werk en de investeringen die ze moeten doen. Dit betekent dat de levensstandaard van de cacaoboeren te lijden heeft onder de lage inkoopprijzen van Nestlé, waardoor weinig boeren gemotiveerd blijven om verantwoorde cacaoteelt voort te zetten.
Nestlé heeft al meer dan 30 jaar te kampen met een falende productiviteit van de cacaobomen in Ghana. Als Nestlé niet investeert in de duurzaamheid van de productiemethoden van cacao, dan riskeert het bedrijf een tekort aan cacaobonen en een significante bijdrage aan het verlies van biodiversiteit.
Nestlé is niet het enige bedrijf in de cacao-industrie dat met bovenstaande problemen te maken heeft. Dit probleem is groter en kan alleen worden opgelost als alle betrokkenen verantwoordelijkheid nemen. Naast dat bedrijven als Nestlé cacaoboeren een hogere prijs moeten bieden voor hun gecertificeerde bonen, spelen investeerders zoals verzekeraars hierin een grote rol. Zij moeten hun macht gebruiken om in gesprek te gaan met bedrijven waar dergelijke zaken gebeuren. Wanneer er daarna niets verbetert, moeten ze besluiten om deze bedrijven uit te sluiten van financiering vanwege hun impact op milieu, mensenrechten en bedreigde diersoorten.
Lees hier meer over het verlies van biodiversiteit en de rol van verzekeraars in Nederland.
Scoort jouw verzekeraar slecht op biodiversiteit? Stuur ze dan een klacht!
Dit blog werd oorspronkelijk gepubliceerd op eerlijkegeldwijzer.nl