Liliana Jauregui Bordones nieuwe directeur IUCN NL
28 november, 2024
Donderdag 06 december 2018
Headerfoto: IUCN NL anniversary (c) Annick Elzenga
Tijdens het congres, ter gelegenheid van 70 jaar IUCN en 40 jaar IUCN in Nederland, stond de diversiteit aan visies binnen de wereldunie centraal.
Coenraad Krijger, directeur IUCN NL: “IUCN telt wereldwijd maar liefst 1.300 lidorganisaties, waarvan 37 in Nederland. Al die partijen – van soortenorganisaties tot overheden tot inheemse groepen – werken toe naar hetzelfde doel, maar denken soms heel anders over hoe we die duurzame toekomst moeten bereiken. Vandaag was het bewijs dat juist die diversiteit onze kracht is. We hebben elk van die perspectieven nodig om ons uiteindelijke doel van wereldwijd behoud van natuur te bereiken. Er is geen silver bullet.”
Maar de tijd begint wel te dringen. “2020 is een belangrijk jaar voor de natuur”, benadrukt Luc Bas, Director IUCN European Regional Office. “Tijdens de Biodiversiteitstop (CBD) die dan gepland staat in Beijing moeten we heldere doelen stellen om de achteruitgang van biodiversiteit een halt toe te roepen. Daarvoor moeten we onze krachten als natuurbeweging bundelen en nauw samenwerken met andere sectoren. Vandaag kreeg ik een voorproefje van hoe sterk die beweging in Nederland is. Ook het IUCN World Conservation Congress in Marseille in juni 2020, voorafgegaan door het Europese Regionale Forum in 2019, zal bijdragen aan een sterke stem vanuit de natuurgemeenschap. ”
Vanuit de grote variëteit aan benaderingen werden op het congres vier concrete visies op natuurbescherming uitgelicht.
Wetenschapper Stuart Pimm trapte af met de traditionele blik op natuurbescherming: het creëren van beschermde gebieden. Daarna onderstreepte Grazia Borrini-Feyerabend, voorzitter van het ICCA-consortium, het perspectief van de lokale bevolking bij het beschermen van de natuur. Volkert Engelsman, duurzaam ondernemer, richtte zijn blik op het bedrijfsleven: hoe kan die het belang van natuur beter integreren? Tot slot zoomde Rachel Armstrong in op onze eigen huishoudens: hoe kunnen we de natuur en nuttige microben gebruiken in symbiose met onszelf?
Elk van de vier visies werd door IUCN-lidorganisaties geïllustreerd met een voorbeeld uit de Nederlandse natuurbeschermingspraktijk.
Als klap op de vuurpijl kreeg een bijzonder stukje Nederlandse natuur een steuntje in de rug. De ernstig bedreigde Antilliaanse leguaan (Iguana delicatissima) heeft de kans om te herstellen in de bijzondere gemeente van Nederland, St. Eustatius. “Maar daarvoor moet er snel een reddingsactie komen. Ter gelegenheid van het jubileum hebben we een inzamelingsactie gedaan die daaraan kan bijdragen”, aldus Krijger. “Vanuit de Nederlandse IUCN-gemeenschap is zo het mooie bedrag van 10.500 euro opgehaald.”