IUCN Rode Lijst: meer dan 40% van de…
13 november, 2024
IUCN Rode Lijst: meer dan 40% van de…
13 november, 2024
De impact van mijnbouw op bossen: een groeiende…
11 november, 2024
Donderdag 23 mei 2019
Headerfoto: IUCN NL directeur Coenraad Krijger ondertekent het IMVO convenant Metaalketen. Foto (c) Dirk Hol
Het winnen van metalen gaat ten koste van biodiversiteit en heeft vaak een negatieve impact op lokale gemeenschappen. Om schade voor mens en natuur zoveel mogelijk te beperken, richt het convenant zich op lange termijn sociale en ecologische effecten van de inkoop van grondstoffen en diensten in de metaalsector.
Het metaalconvenant beoogt de ketentransparantie in de sector te vergroten en bij te dragen aan verbeterde naleving van wet- en regelgeving. ‘Meer transparantie en betere naleving van wetten helpen bij het reduceren van illegale praktijken. Zodoende kan het convenant bijdragen het verminderen van de negatieve impact van de sector op natuur en milieu,’ vertelt Marianne Hilders, Senior Expert Green Economy bij IUCN NL.
Metalen zijn essentieel voor de productie van verschillende goederen en technologieën, en zijn cruciaal voor de transitie naar schone en duurzame energie. De uitvoering van het Convenant zal worden toegewijd aan:
IUCN NL hoopt met deelname aan het convenant goede standaarden voor mijnbouw aan te jagen, zoals het Initiative for Responsible Mining Assurance. “Zo beogen we de schadelijke effecten van grondstoffenwinning op mens en natuur zoveel mogelijk te beperken en bij te dragen aan het behouden van een goede leefomgeving voor kwetsbare gemeenschappen in mijngebieden,” licht Hilders toe.
Via het conventant werken verschillende organisaties in multi-stakeholderverband samen om internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen te stimuleren en om ernstige negatieve effecten voor mens en milieu, gelinkt aan de metaalketen, aan te pakken. Namens de SER en alle convenantspartijen, roepen wij stakeholders in de metaalketen op om zich aan te sluiten bij dit convenant en samen met ons aan verantwoorde metaalketens te werken.
Voor meer informatie over het convenant en de deelnemende partijen:
13 november, 2024
Vierenveertig procent van de rifbouwende koraalsoorten wereldwijd loopt het risico uit te sterven, blijkt uit een wereldwijde herbeoordeling voor de…
11 november, 2024
Een nieuw rapport van het World Resources Institute (WRI) werpt licht op de toenemende dreiging van mijnbouw op bossen, vooral…