BESTLIFE2030: Oproep voor voorstellen voor natuurbescherming in het Caribisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden 

Met trots kondigen we de tweede oproep aan tot het indienen van voorstellen voor het BESTLIFE2030 Programma. Dit is meer dan alleen een financieringsmogelijkheid – het is een oproep tot actie voor initiatieven die tastbare resultaten zullen opleveren op het gebied van natuurbehoud op Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint-Eustatius en Sint MaartenInitiatieven die de lokale biodiversiteitsproblemen direct aanpakken, kunnen hun voorstel indienen tot 30 mei 2025. 

Het Caribische deel van het Koninkrijk der Nederlanden herbergt een rijke biodiversiteit, waaronder koraalriffen, vochtig en droog tropisch bos en struikgewas, zoutpannen, mangroves en zeegras. De biodiversiteit in deze regio wordt op verschillende manieren bedreigd, waaronder bodemerosie, overmatige toevoer van nutriënten als gevolg van slecht afvalwaterbeheer, de gevolgen van klimaatverandering en verschillende invasieve exotische plant- en diersoorten, waaronder verwilderde katten, geiten en ezels. 

Tot nu toe heeft het door de EU gefinancierde BESTLIFE2030 programma 551.163 euro uitgekeerd aan zes natuurbeschermingsprojecten in Sint Maarten, Sint Eustatius, Curaçao en Bonaire. De toegekende initiatieven variëren van het ondersteunen van de herintroductie van de bedreigde Karkó – een onmisbare soort die de algengroei op koraalriffen en zeegras-ecosystemen reguleert – tot het versterken van de wetshandhaving om de unieke natuur van Klein Bonaire te beschermen. En van het introduceren van syntropische landbouwmethoden op Sint Eustatius als duurzaam alternatief voor schadelijke veeteeltpraktijken, tot het bestrijden van bodemerosie en het verbeteren van de bescherming van haaien en roggen rond Sint Maarten.  

Voortbouwend op het momentum van inspanningen zoals deze, wil het BESTLIFE2030 programma extra lokale initiatieven financieren die praktische, schaalbare oplossingen bieden die zowel ecosystemen als gemeenschappen ten goede komen.

Natuurbehoud in de landen en gebieden overzee van de Europese Unie

Het BESTLIFE2030 programma biedt financiering voor initiatieven op het gebied van natuurbehoud en -herstel in landen en gebieden overzee van de Europese Unie, waaronder Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint-Eustatius en Sint-Maarten. Veel van de overzeese gebieden zijn bijzonder kwetsbaar voor klimaatverandering en krijgen te maken met talloze vormen van milieubelasting. In deze gebieden wil BESTLIFE2030 bijdragen aan de doelen van de EU-biodiversiteitsstrategie voor 2030 door te helpen het verlies aan biodiversiteit een halt toe te roepen en om te buigen naar herstel. 

Europa’s perifere regio’s en overzeese gebiedsdelen herbergen meer dan 80% van Europa’s biodiversiteit. Deze unieke en kwetsbare ecosystemen staan onder toenemende druk van klimaatverandering, invasieve uitheemse soorten, habitatverlies en overexploitatie. Doel 3 van het Global Biodiversity Framework roept op tot de bescherming van 30% van het land, de binnenwateren en de zeegebieden in de wereld tegen 2030. Door steun te verlenen aan door gemeenschap geleide natuurbehoudsinspanningen, speelt het BESTLIFE2030 programma een cruciale rol in het helpen van EU-landen om deze doelstelling te bereiken en impactvolle, duurzame veranderingen te stimuleren. 

Volwassen Queen Conch op de zeebodem van Curacao © Michiel van Nierop / Queen Conch hatchery

Waarom zou je een aanvraag indienen? 

  • Steun bescherming van biodiversiteit hotspots: Jouw initiatief helpt om ecosystemen te beschermen waar zeldzame en bedreigde soorten leven, van mariene leefgebieden tot regenwouden. 
  • Tastbare resultaten leveren: We zoeken projecten met duidelijke, uitvoerbare plannen die leiden tot meetbare resultaten op het gebied van natuurbehoud, zoals het herstel van leefgebieden en het behoud van soorten.  
  • Impact vergroten: Financiering helpt bij het uitbreiden van succesvolle methoden voor natuurbehoud of het ontwikkelen van innovatieve benaderingen die elders kunnen worden toegepast. 

Om de natuurbehoudsinspanningen verder te versterken, verbreden we het bereik van het programma door territoriale overheden erbij te betrekken. Door samen te werken met lokale actoren kunnen deze partnerschappen de samenwerking versterken, synergieën tussen sectoren helpen creëren en capaciteitsontwikkeling stimuleren .  Deze aanpak bevordert een efficiënter gebruik van middelen, duurzaamheid op de lange termijn en betekenisvolle verandering op lokaal en regionaal niveau. 

We moedigen aan om aanvragen in te dienen voor projectlocaties binnen ecologisch kwetsbare gebieden, zoals Protected and Conserved Areas, Natura 2000 gebieden, Key Biodiversity Areas (KBA’s), Ramsar gebieden, werelderfgoedsites, gebieden op de groene lijst of Other Effective Area-Based Conservation Measures (OECM’s). Door deze cruciale ecosystemen te beschermen, draagt jouw initiatief direct bij aan het 30×30 doel – zodat in 2030 ten minste 30% van de planeet effectief beschermd is. 

Wat we zoeken: 

  • Initiatieven die lokale biodiversiteitsproblemen direct aanpakken door praktische natuurbehoudsinspanningen. Initiatieven die voortbouwen op bestaande natuurbehoudsinspanningen of deze versterken, inclusief degene die ondersteund werden door eerdere BESTLIFE2030 initiatieven. Op verzoek kunnen we rechtstreeks contact leggen met deze bestaande projecten.  
  • Voorstellen met duidelijkedoelen die zijn afgestemd op BEST-indicatoren, zodat we de voortgang goed kunnen volgen en het succes kunnen meten.  

Wat we bieden: 

  • Richtlijnen en hulpmiddelen om u te helpen een sterk voorstel op te stellen, beschikbaar op de BESTLIFE2030 website. 
  • Ondersteuning via onze regionale hubs, om het succes van je project te maximaliseren. 

De deadline voor het indienen van je voorstel is 30 mei 2025. We moedigen je aan om vroeg te beginnen met de voorbereidingen en optimaal gebruik te maken van de ondersteuning en middelen die beschikbaar zijn. 

Hulp nodig? Neem voor meer informatie of hulp contact met ons op.

Jules Koppen
Jules Koppen
Expert Nature Conservation
Mark van der Wal
Senior Expert Ecosystems & Extractives
Caspar Verwer
Senior Expert Nature Conservation