Landaankoopfonds ambassadeur Arjan Dwarshuis doneert aan de natuur
16 december, 2024
Woensdag 02 augustus 2023
Headerfoto: Amazonegebied in Peru © SPDA
Deze top is een bijeenkomst van de voorzitters van de partijen van de Amazon Cooperation Treaty (ACT). Dit verdrag is in 1978 ondertekend door de acht Amazonelanden: Bolivia, Brazilië, Colombia, Ecuador, Guyana, Peru, Suriname en Venezuela. Samen vormden ze de Amazon Cooperation Treaty Organization (ACTO), een intergouvernementele organisatie. Een belangrijke volgende stap voor de landen is de publicatie van de Verklaring van Belém, waarin de regionale agenda voor duurzame ontwikkeling van het Amazonegebied wordt vastgelegd.
Door de toenemende vraag naar grondstoffen als rundvlees, goud en olie staat het Amazoneregenwoud onder druk. Ontbossing is een serieuze bedreiging voor dit waardevolle ecosysteem met een enorme biodiversiteit, maar ook voor de oorspronkelijke bewoners van het regenwoud. Deze mensen zijn vaak afhankelijk van de natuurlijke hulpbronnen in het gebied en hun cultuur is al vele generaties verbonden is de plek waar ze wonen.
Volgens Rodrigo Botero, directeur van onze Colombiaanse partner FCDS (Fundación para la Conservación y el Desarrollo Sostenible), heeft het Amazonegebied de afgelopen decennia een reeks transformaties ondergaan. De impact daarvan stopt niet bij de landsgrenzen, zegt hij: ‘Er zijn enorme stuwdammen gebouwd om te voldoen aan de vraag naar energie voor de metaalindustrie in Brazilië, met ernstige gevolgen in Bolivia. Honderden baggermachines bevinden zich in de grensgebieden vanwege de onstuitbare goudmarkt, en de expansionistische politieke erfenis van de voormalige Braziliaanse president Bolsonaro is meer dan ooit zichtbaar in Colombia, Venezuela, Peru en Bolivia.’
Liliana Jauregui, IUCN NL‘De Amazone bereikt een “point of no return”, terwijl we ’s werelds grootste woud meer dan ooit nodig hebben in de strijd tegen klimaatverandering.’
Er zijn duidelijke verbanden tussen ontbossing en milieucriminaliteit, vooral in grensgebieden. Tijdens de pre-top in Leticia verklaarde de Colombiaanse minister van Milieu dat het versterken van transnationaal onderzoek een grote uitdaging is. Daarnaast is harmonisatie van grensoverschrijdende wetgeving nodig om de mazen te dichten waar criminele organisaties misbruik van maken. Regionale milieucriminaliteit en hun ‘hoofdsteden’ zijn daarom belangrijke thema’s tijdens deze top.
Het Amazoneregenwoud, met een oppervlakte van 6,7 miljoen vierkante kilometer, is het grootste bos op aarde. Omdat bossen koolstofdioxide opnemen, zijn ze een belangrijke bondgenoot bij het tegengaan van de uitstoot van broeikasgassen. Het Amazonegebied is een gigantische koolstofspons, maar door ontbossing geeft het regenwoud steeds meer koolstof af in de vorm van CO2.
De rol van het Amazonegebied in regenval is minder bekend. Het vocht dat in de Amazone wordt geproduceerd speelt een belangrijke rol bij de regenval in verschillende delen van Zuid-Amerika. Het zogenaamde “flying rivers phenomenon” is afkomstig uit de tropische gebieden van de Atlantische Oceaan en wordt gevoed door de vochtigheid die verdampt uit het Amazonegebied. De bescherming van dit regenwoud is daarom niet alleen cruciaal in de strijd tegen wereldwijde klimaatverandering, maar ook voor het behoud van de biodiverse ecosystemen van Zuid-Amerika.
‘De Amazone bereikt een “point of no return”, terwijl we ’s werelds grootste woud meer dan ooit nodig hebben in de strijd tegen klimaatverandering,’ zegt Liliana Jauregui, senior expert environmental justice bij IUCN NL. ‘Ondanks de vele negatieve trends, zijn er ook kleine lichtpuntjes.’
In een onlangs gepubliceerd rapport van IDEAM, een Colombiaans onderzoeksinstituut voor hydrologie, meteorologie en milieu, is Colombia erin geslaagd om de trend van ontbossing af te remmen. In 2022 werd 123.517 hectare Colombiaans bos gekapt: een daling van 29,1% ten opzichte van 2021 en het laagste cijfer sinds 2013.
Dit zou een teken kunnen zijn dat de Colombiaanse bossen, waarvan een groot deel regenwoud is, profiteren van het beleid van de regering onder president Petro. Het doel is om de ontbossing, die illegaal is in het land, onder controle te krijgen en bij te dragen aan het omkeren van het point of no return van het Amazonegebied.
Rodrigo Botero, FCDS‘Drugshandel, mijnbouw, houtkap, “Carbon cowboys” en de uitbreiding van Colombiaanse gewapende groeperingen maken van deze gebieden een prioriteit. De inheemse bevolking eist terecht haar ruimte op voor besluitvorming en inclusie.’
Toch zijn de gebieden van de oorspronkelijke bewoners van het Amazonegebied nog nooit zo bedreigd geweest, zegt Botero. ‘Drugshandel, mijnbouw, houtkap, “Carbon cowboys” en de uitbreiding van Colombiaanse gewapende groeperingen maken van deze gebieden een prioriteit. De inheemse bevolking eist terecht haar ruimte op voor besluitvorming en inclusie.’
Vorige maand kwamen de milieuministers van de Amazonelanden bijeen in Leticia in Colombia, ter voorbereiding op de komende Amazonetop. De bijeenkomst in Leticia had als doel om het perspectief en de kennis van verschillende mensen te integreren, waaronder die van inheemse en andere gemeenschappen in het Amazonegebied.
In de dagen voorafgaand aan de Amazonetop in Belém wordt er een reeks bijeenkomsten georganiseerd: de Amazonedialogen. Deze bijeenkomsten hebben een brede maatschappelijke deelname en zijn gericht op thema’s als inheemse rechten, beheer van watervoorraden, behoud van biodiversiteit en technische samenwerking.
Het Amazoneregenwoud is niet alleen enorm in formaat, maar ook in complexiteit. ‘De druk die op het gebied en de mensen die er wonen wordt uitgeoefend, heeft te maken met een web van economische belangen en machtsverhoudingen die veel uitdagingen met zich meebrengen. Het beschermen van het Amazonegebied, bijvoorbeeld door het officiële inheemse en beschermde gebieden, werkt alleen als deze uitdagingen in hun volledige, grensoverschrijdende complexiteit worden benaderd,’ zegt Jauregui.
Volgens Botero moeten beschermde gebieden niet worden beperkt door landsgrenzen. ‘Het is tijd om de rol van elk [beschermd] gebied te visualiseren, binnen een enorm mozaïek dat diversiteit, ecosysteemdiensten en de belangrijkste sociaal-culturele gebieden op de planeet in stand houdt’.
Lees het volledige interview met Rodrigo Botero op de website van FCDS (in het Spaans).
IUCN NL werkt samen met een netwerk van lokale en internationale partners om bij te dragen aan het behoud van het Amazoneregenwoud. Via het programma Forests for a Just Future van de Green Livelihoods Alliance dragen we bijvoorbeeld bij aan duurzamer en inclusiever bestuur van tropische regenwouden, waaronder de Amazone.
In het Colombiaanse Amazonegebied werken we samen met FCDS, Ambiente y Sociedad en Mongabay om boscriminaliteit aan te pakken en de territoriale rechten en bestaansmiddelen van de oorspronkelijke bewoners van het regenwoud en andere lokale gemeenschappen te verbeteren.
Samen met SPDA, en met medewerking van FENAMAD en CDG, versterken we het werk van mensen die opkomen voor de natuur in Madre de Dios in het Peruaanse Amazonegebied, waarbij we een gender- en interculturele benadering toepassen.