IUCN Rode Lijst: meer dan 40% van de…
13 november, 2024
IUCN Rode Lijst: meer dan 40% van de…
13 november, 2024
De impact van mijnbouw op bossen: een groeiende…
11 november, 2024
Donderdag 08 december 2022
Headerfoto: Manduriacu-glasskikker (Nymphargus manduriacu) Ⓒ Scot Tregesar
Dit jaar heeft Robeco, een internationale vermogensbeheerder met duurzame beleggingsfondsen, een biodiversiteitsfonds gelanceerd. Dit fonds belegt in bedrijven die duurzamer gebruikmaken van natuurlijke hulpbronnen, en in technologieën, producten en diensten die het verlies van biodiversiteit helpen verminderen.
Meer dan 570 klanten deden mee aan de Biodiversity Challenge, een initiatief dat plaatsvond in september en oktober. Deelnemers van deze challenge konden hun activiteiten, van hardlopen tot yoga, registreren via de sportapplicatie Strava. Robeco doneerde vervolgens per actieve minuut een bedrag aan het IUCN NL Landaankoopfonds.
Donaties aan het Landaankoopfonds gaan direct naar onze partnerorganisaties in Latijns-Amerika, Afrika, Azië of Europa. In overleg met ons team heeft Robeco voor EcoMinga gekozen. Deze Ecuadoraanse stichting werkt aan het behoud van natuur in het Andesgebergte, waaronder nevelwouden: bossen gelegen op 1000 tot 2500 meter hoogte met een enorme rijkdom aan biodiversiteit. In het noordwesten van Ecuador beschermt EcoMinga, onder andere dankzij de donatie van Robeco, het Manduriacu-woud.
Manduriacu is het leefgebied van unieke soorten die essentieel zijn voor het ecosysteem, zoals de Manduriacu-glaskikker (Nymphargus manduriacu) en de Mindo-glaskikker (Nymphargus balionotus). De laatste soort komt alleen nog voor in Manduriacu. EcoMinga zet zich in voor het beschermen van hun leefgebied omdat het wordt bedreigd door mijnbouw, veehouderij en andere aanjagers van ontbossing.
Het leefgebied van veel bedreigde soorten verdwijnt in een hoog tempo. Ontbossing is een belangrijke
oorzaak van het verlies of de versnippering van de habitat van veel dier- en plantsoorten. Het Landaankoopfonds stelt al meer dan 20 jaar natuurorganisaties ter plaatse in staat om het belangrijke natuur aan te kopen, uit te breiden en te herstellen. Zij beschermen het gebied in samenwerking met de lokale gemeenschappen. Dit is een snelle en kostenefficiënte manier om het leefgebied van kwetsbare en bedreigde soorten te beschermen.
13 november, 2024
Vierenveertig procent van de rifbouwende koraalsoorten wereldwijd loopt het risico uit te sterven, blijkt uit een wereldwijde herbeoordeling voor de…
11 november, 2024
Een nieuw rapport van het World Resources Institute (WRI) werpt licht op de toenemende dreiging van mijnbouw op bossen, vooral…