Landaankoopfonds ambassadeur Arjan Dwarshuis doneert aan de natuur
16 december, 2024
Donderdag 11 augustus 2022
Het is een vrijwel dagelijks terugkerend onderwerp in het nieuws: onze omgang met de natuur en in het bijzonder de staat van onze bodem. Politiek, gemeenten, boeren en belangenorganisaties voeren felle discussies. Er zal een grote draai gemaakt moeten worden naar een omgang met onze natuur die in balans is met al het leven op aarde. Boeren moeten aanpassingen maken, consumenten verstandiger leven en de industrie moet anders worden georganiseerd. Hoe leren we verstandiger omgaan met de basis van ons bestaan? Hoe kunnen we leren van de natuur? Meestal denken we bij die natuur aan de zichtbare planten- en dierenwereld. Maar die flora en fauna is slechts het topje van de ijsberg. Onder het Maaiveld neemt de kijker mee op een fascinerende ondergrondse reis waar juist de kleine en microscopische wereld van onze bodem tot leven wordt gebracht. Verwondering en inspiratie staan daarbij centraal.
Wist je dat een theelepeltje grond meer levende organismen bevat dan dat er mensen op aarde leven? Het bodemleven is heel belangrijk voor ons mensen, maar toch weten we bar weinig over dat ondergrondse leven. Een gezond bodemleven zorgt ervoor dat de aarde water kan vasthouden in natte tijden en opslaan voor droge tijden, koolstof kan opslaan en water kan zuiveren. Ook worden voedingsstoffen in de bodem gerecycled door bodemdieren en helpen ze bij natuurlijke plaagbestrijding. Een vitale bodem is essentieel voor de verduurzaming van voedselproductie en helpt ons in de strijd tegen klimaatverandering. Onder het Maaiveld laat je kennismaken met die ongeziene wereld onder onze voeten.
De makers van Onder het Maaiveld willen de Nederlandse bodem – en vooral ook het belang van een gezonde bodem – onder de aandacht brengen. “Met deze film willen we iedere Nederlander zich laten verwonderen over het bijzondere leven onder de grond. Bodemdieren zijn niet alleen met heel veel en heel divers, maar zien er ook nog eens ongekend spectaculair uit”, zegt Caspar Verwer, projectleider van Onder het Maaiveld bij IUCN NL. ”Het is tijd dat we de bodem op waarde gaan schatten, want een rijk bodemleven is essentieel voor haar natuurlijke functies en een toekomstbestendige ondergrond.”
Ignas van Schaick is als producent verantwoordelijk voor de totstandkoming van Onder het Maaiveld. Hij was meteen gegrepen door het onderwerp: “Deze productie past perfect in de lijn die we met onze eerdere films hebben ingezet en waarmee we steeds een breed publiek verwonderen over onze Nederlandse natuur.” Het onderwerp bleek wel een grote technische uitdaging. Hoe film je microscopisch kleine organismen zoals schimmels en bacteriën die ondergronds leven? Niet voor niets is dat niet eerder gedaan. In hun zoektocht is door de filmmakers samengewerkt met wetenschappers van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW), Naturalis, Wageningen University & Research (WUR), Micropia in ARTIS en tal van andere deskundigen. Daarnaast was ook het geluid van de bodem een grote uitdaging. Hoe klinkt de bodem? Samen met componisten René Meister en Eric Blom (Bear project) wordt gewerkt aan een indrukwekkende soundscape om de bezoeker straks in de bioscoop onder te dompelen in een beeld- en geluidbeleving.
De makers van Onder het Maaiveld, bekend van De Nieuwe Wildernis, zien de film als een nieuw verhaal over rewilding, maar dan op microniveau. In De Nieuwe Wildernis werden de grote grazers ingezet voor rewilding van een natuurgebied. Bij Onder het Maaiveld laten we de ondergrondse natuur het werk doen en wordt duidelijk hoe deze in verbinding staat met ons leven bovengronds. Sinds 2020 richt EMS zich samen met de M&N media Group ook op wereldwijde distributie en marketing van de filmproducties. Op deze wijze kan vanaf de start van de productie in partnerships en releasestrategie een integrale aanpak worden bereikt.
Deze film is verbonden aan het programma Onder het Maaiveld, een driejarig project van IUCN NL, De Vlinderstichting, het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) en Wageningen University & Research (WUR). Samen werken zij aan een structurele verandering in de omgang met de bodem, die herstel van het bodemleven mogelijk maakt en het bodemleven op waarde schat. Het programma Onder het Maaiveld wordt mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij. Meer informatie op: LinkedIn showcase pagina en www.onder-het-maaiveld.nl