Na 15 jaar weer een nieuwe Rode Lijst…
07 februari, 2025
Na 15 jaar weer een nieuwe Rode Lijst…
07 februari, 2025
IUCN NL directeur Liliana Jauregui: ‘We moeten blijven…
06 februari, 2025
Vrijdag 14 juni 2019
Headerfoto: Aerial view of palm oil trees photo by Nazarizal Mohammad on Unsplash
Het rapport beoordeelde de zes grootste duurzaamheidsstandaarden op de striktheid van biodiversiteitscriteria en controle. De conclusie: de nieuwste RSPO-standaard van 2018 is de beste standaard om biodiversiteit te beschermen. Het rapport bevat ook aanbevelingen over hoe financiële instellingen en afnemers kunnen helpen de toepassing van deze standaard in de praktijk te verbeteren.
De standaarden ISCC (International Sustainability and Carbon Certification) en SAN (Sustainable Agriculture Network) scoren gemiddeld en zouden een aantal punten van zorg moeten aanpakken waar de scores zwakker zijn. De nationale standaarden van Indonesië (ISPO) en Maleisië (MSPO) scoren verre van bevredigend en lopen het risico een duurzaamheidstempel te bieden zonder degelijke criteria en garantie.
Palmolie wordt gebruikt in voedsel, cosmetica, schoonmaakproducten en biodiesel. Het is een belangrijk gewas voor de wereldwijde voedselzekerheid en een economische pijler in ontwikkelingslanden. Hoewel palmolieproductie gepaard gaat met grootschalig biodiversiteitsverlies, zou het op grote schaal vervangen van palmolie de productie van minder landefficiënte oliegewassen verhogen, waardoor de significante wereldwijde biodiversiteitsverliezen veroorzaakt door palmolie worden verplaatst, in plaats van gestopt (IUCN 2018).
IUCN NL ziet robuuste vrijwillige duurzaamheidsstandaarden als belangrijk element in de mix van maatregelen gericht op het verbeteren van de duurzaamheid van landbouwproductie, handel en consumptie. Het beperken of stoppen van de verdere uitbreiding van palmolie (zoals volgens het moratorium in Indonesië) blijft echter zeer relevant.
07 februari, 2025
In oktober 2024 verscheen er een nieuwe Rode Lijst voor Amfibieën en Reptielen. Hieruit blijkt dat de vuursalamander in de…
06 februari, 2025
Op 1 januari 2025 heeft Liliana Jauregui het stokje overgenomen van Coenraad Krijger. De nieuwe en oude directeuren van IUCN…