IUCN Rode Lijst: meer dan 40% van de…
13 november, 2024
Vrijdag 18 september 2020
Onze partnerorganisatie Earth League International (ELI) publiceerde onlangs een rapport over Wildleaks, ‘s werelds eerste klokkenluidersinitiatief tegen wildlife crime. Veel informatie op het gebied van wildlife crime is in handen van nog onaangeboorde bronnen, bij personen overal ter wereld, zowel binnen als buiten criminele netwerken die betrokken zijn bij wildlife crime. Het in 2014 gelanceerde WildLeaks biedt een veilig en anoniem online platform waar informatie veilig gedeeld kan worden met beperkt persoonlijk risico.
Headerfoto: Female jaguar in Costa Rica photo by Omar Mena on Unsplash
De door WildLeaks ontvangen informatie kan worden gebruikt door ELI en diens partners, waaronder wetshandhavingsinstanties, voor verder onderzoek en om te helpen bij de identificatie, arrestaties en vervolging van criminelen, handelaren, zakenlieden en corrupte overheidsfunctionarissen die het stropen en verhandelen van wilde dieren faciliteren.
Het rapport laat de lezer kennis maken met klokkenluiden in de context van milieucriminaliteit. Het biedt een samenvatting van bestaande juridische kaders voor de bescherming van wildlife klokkenluiders, introduceert WildLeaks bij de lezer en benadrukt de cruciale rol die klokkenluiders kunnen spelen bij de bestrijding van wildlife-criminaliteit. Ook bevat het rapport de tot nu toe interessantste lekken en inzendingen.
Het rapport is bedoeld om mensen bewust te maken van de mogelijke rol die WildLeaks kan spelen bij het bestrijden van wildlife-criminaliteit. Andrea Crosta, medeoprichter van ELI, zegt: ‘Wildlife crime blijft vaak onopgemerkt en ongestraft, omdat mensen er niet tegen willen of kunnen opstaan. Klokkenluiders kunnen een cruciale rol spelen in het aanvechten en onder de aandacht brengen hiervan. Met dit rapport hopen we de potentievan WildLeaks te laten zien en nieuwe partners te werven voor de wereldwijde lancering van dit project.’
IUCN NL werkt samen met ELI aan het project Operation Jaguar. Met dit project willen we een eind maken aan de stroperij en illegale handel in jaguars. Hoewel het een beschermde diersoort is, worden jaguars in landen als Bolivia, Suriname en Guyana steeds vaker gestroopt om hun tanden, , botten en andere lichaamsdelen. Door de criminele netwerken te ontmaskeren, en de opsporing en vervolging door autoriteiten te professionaliseren, willen we deze wildlife crime bestrijden.
Het WildLeaks platform kan hierbij helpen. Liliana Jauregui, projectleider van Operation Jaguar, zegt: ‘Veel potentiele informatiebronnen zijn niet bereid om informatie omtrent stroperij en illegale handel in jaguars te delen. De voornaamste reden hiervoor is angst voor eigen veiligheid en gebrek aan vertrouwen in de lokale autoriteiten. Het WildLeaks-initiatief heeft om die reden veel potentie. Het platform maakt het mogelijk voor klokkenluiders om ons te helpen wildlife crime tegen te gaan.’
Operation Jaguar is een gezamenlijk project van IUCN NL, IFAW, Earth League International en ARTIS. Het project is mede mogelijk gemaakt door de Nederlandse Postcode Loterij.