IUCN Rode Lijst: meer dan 40% van de…
13 november, 2024
IUCN Rode Lijst: meer dan 40% van de…
13 november, 2024
De impact van mijnbouw op bossen: een groeiende…
11 november, 2024
Dinsdag 30 april 2019
Headerfoto: gold bars photo by Jingming Pan on Unsplash
Op 19 juni 2017 sloot een brede coalitie in de goudsector het convenant Verantwoord Goud. Met het convenant slaan goudhandelaren, juweliers, elektronica- en recyclingbedrijven, natuur- en mensenrechtenorganisaties en verschillende ministeries de handen ineen in het streven om de negatieve effecten van mijnbouw op mens, natuur en milieu terug te dringen, door de productie van en vraag naar verantwoord goud te stimuleren.
‘Bij de totstandkoming van het convenant heeft IUCN NL zich er hard voor gemaakt dat de convenantspartijen niet alleen verbetering nastreven op het sociale vlak, maar ook werken aan het veiligstellen van ecologische aspecten,’ aldus Mark van der Wal, Senior Expert Ecosystems and Extractives bij IUCN NL.
Nu de uitvoering van het convenant in volle gang is, trekt IUCN NL zich terug uit de formele overlegstructuur van het convenant. ‘Uiteraard blijven we ons inzetten voor meer transparantie in de goudketen en zullen we de partijen in het convenant blijven voorzien van advies en praktische handvatten om de negatieve impact van mijnbouw op natuur te beperken,’ stelt Van der Wal.
IUCN NL blijft zich samen met haar wereldwijde netwerk van lokale partnerorganisaties inzetten voor meer verantwoorde mijnbouw. ‘We stimuleren bedrijven, overheden, beleidsmakers en financiële instellingen om strengere eisen te stellen aan de mijnbouwsector, bijvoorbeeld door toepassing van veeleisende standaarden met strenge criteria voor natuur en milieu,’ vertelt Van der Wal. Daarnaast zet IUCN NL zich in voor meer controle en transparantie om illegale praktijken en andere misstanden uit te bannen, onder andere in het momenteel in ontwikkeling zijnde IMVO Convenant voor de Metaalsector.
Eerder droeg IUCN NL ook bij aan de totstandkoming van het IMVO Convenant Plantaardige Eiwitten en het IMVO Convenant Bevorderen Duurzaam Bosbeheer.
13 november, 2024
Vierenveertig procent van de rifbouwende koraalsoorten wereldwijd loopt het risico uit te sterven, blijkt uit een wereldwijde herbeoordeling voor de…
11 november, 2024
Een nieuw rapport van het World Resources Institute (WRI) werpt licht op de toenemende dreiging van mijnbouw op bossen, vooral…