Landaankoopfonds ambassadeur Arjan Dwarshuis doneert aan de natuur
16 december, 2024
Donderdag 23 maart 2023
Headerfoto: renosterveld in Zuid-Afrika. © Overberg Renosterveld Conservation Trust
Het IUCN NL Landaankoopfonds krijgt elk jaar veel aanvragen van natuurorganisaties, waarvan een groot deel uit Latijns-Amerika. Om meer belangrijke natuurgebieden op andere plekken op aarde veilig te stellen, hebben we in 2022 een extra hand gereikt naar organisaties in Afrika en Azië. Het resultaat: een indrukwekkende selectie van zeven projecten in Tanzania, Zuid-Afrika, Indonesië, Mozambique, Cambodja en Colombia.
De Kilombero-vallei in Tanzania is een belangrijk verbindingspunt voor de olifanten die leven in het Udzungwagebergte, een biodiversiteitshotspot, en de graslanden van Selous. Al duizenden jaren trekt de Afrikaanse olifant (Loxodonta africana) tussen deze twee gebieden.
Een belangrijk deel van deze traditionele trekroute is nu bewoond of wordt als landbouwgrond gebruikt. Om de dieren een veilige doorgang te bieden zonder in conflict te komen met de lokale bevolking realiseert het Southern Tanzania Elephant Program een veilige corridor tussen de twee leefgebieden van de olifantenpopulatie. Dit doen ze in samenwerking met de lokale boeren. Met de steun van het Landaankoopfonds worden 25 hectare grond aangekocht om deze corridor te completeren.
De gespikkelde padloper (Chersobius signatus) komt alleen voor in Zuid-Afrika. In Noord-Kaap werkt de Endangered Wildlife Trust met lokale landeigenaren aan het behoud van deze bijzondere schildpaddensoort in zakformaat. Hun leefgebied lijdt onder niet-duurzaam landgebruik, zoals overbegrazing. Met de bijdrage van het Landaankoopfonds hopen we het tij keren, door het beschermen van maar liefst 5000 hectare leefgebied van deze bedreigde schildpad en vele andere soorten.
Het renosterveld-ecosysteem in Zuid-Afrika staat bekend om zijn rijke plantenleven. Door landbouw, overbegrazing en invasieve plantsoorten is het ook een van de meest bedreigde ecosystemen ter wereld. Bovendien zijn de overgebleven renostervelden erg versnipperd.
Het Overberg Renosterveld Conservation Trust heeft daarom een succesvol programma voor het behoud en herstel van dit bloemrijke landschap ontwikkeld. Het Landaankoopfonds van IUCN NL maakt de aankoop van 100 hectare land mogelijk, wat bijdraagt aan in totaal 576 hectare natuurreservaat. Hiermee worden minimaal 50 bedreigde, waaronder endemische, soorten beschermd.
Door de groei van de palmolie-industrie op het Indonesische eiland Sulawesi is de noodzaak om op korte termijn bossen en andere ecosystemen te beschermen groot. Sawit Watch werkt samen met lokale gemeenschappen aan het verkrijgen van vergunningen voor sociaal bosbeheer (social forestry), waarbij alleen kleinschalige landbouwactiviteiten door de gemeenschappen is toegestaan en bescherming van de natuur meer prioriteit krijgt.
Dankzij dit initiatief wordt er samen met de inwoners van het gebied gewerkt aan een duurzaam gebruik van maar liefst 11.801 hectare bos in de provincie Gorontalo.
Door bomenkap en landbouwactiviteiten is het Nhamacoa-bos in Mozambique nog slechts 30 hectare groot, terwijl het bos een rijke biodiversiteit heeft. Naast vogels, reptielen, zoogdieren en andere fauna, vind men in dit kleine stuk naar ook 70 inheemse boomsoorten. Nhamacoa is ook het thuis van de samango-aap (Cercopithecus albogularis), maar het bos biedt te weinig leefruimte voor deze populatie apen.
Trees4Moz breidt met steun van het Landaankoopfonds dit bos uit met 20 hectare, waardoor het gebied bijna verdubbelt. Zo draagt deze lokale natuurorganisatie bij aan het in stand houden van unieke biodiversiteit en wordt een belangrijk bolwerk voor natuurbescherming gecreëerd.
Het Cambodjaanse Our Future Organization beschermt bedreigde soorten in het in Phnom Thnout Phnom Pok Wildlife Sanctuary. Alleen al in het hart van dit nationale park leven 12 soorten die de IUCN status Bedreigd of Ernstig Bedreigd hebben, waaronder de banteng (Bos javanicus), een wild rund. Ondanks de beschermde status van het land wordt het gebruikt voor landbouw.
De ngo ondersteunt lokale boeren met het vinden en formaliseren van nieuwe landbouwgrond buiten de centrale zone van het beschermde gebied. Ook werken ze samen met de lokale gemeenschappen aan duurzame ontwikkeling en het monitoren van biodiversiteit. Met de bijdrage van het IUCN NL Landaankoopfonds wordt daarnaast 30 hectare toegevoegd aan het beschermde gebied.
In 2015 steunde het Landaankoopfonds Fundación Proyecto Tití, een stichting die werkt aan de bescherming van het pinché-aapje samen de gemeenschappen in het gebied, voor de aankoop van 70 hectare bos in noordelijk Colombia. Dit is niet alleen enige leefgebied van het ernstig bedreigde pinché-aapje, maar bijvoorbeeld ook luiaards, miereneters en ocelotten. Dankzij een nieuwe bijdrage in 2022 is ruim 40 hectare aan het beschermde gebied toegevoegd.
Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen van het Landaankoopfonds? Meld je aan voor de nieuwsbrief.
Velden met een '*' zijn verplicht
De impact van ons Landaankoopfonds wordt mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij en andere fondsen. Ook ontvangen we steeds meer particuliere donaties. Zo haalde Koen de Geus, ook bekend als de fietsende vogelaar, een prachtig bedrag van 21.500 euro op met zijn fietstocht van Mexico naar Peru.
Dankzij de gulle donaties van particulieren en kleine bedrijven konden we meer initiatieven steunen, waaronder: