Landaankoopfonds ambassadeur Arjan Dwarshuis doneert aan de natuur
16 december, 2024
Woensdag 19 april 2023
Headerfoto: Weerribben in Nederland (c) Elly Kelders via Unsplash
Hoewel de minister stelt zich voor dit recht in te zetten, hopen we dat de huidige waarborgen voor toegang tot recht ook bij de wetsevaluatie in 2025 behouden blijven. Daarom is het essentieel dat maatschappelijke organisaties betrokken blijven bij de evaluatie, o.a. door deelname aan het jaarlijks overleg over de toepassing van de Wet Afwikkeling Massaschade in Collectieve Actie.
Wij zien deze kabinetsreactie als een bevestiging van het feit dat een sterk en onafhankelijk maatschappelijk middenveld een van de fundamenten van de democratische samenleving is. Een van de rollen van maatschappelijke organisaties is dat zij de overheid wijzen op misstanden in de samenleving en tekortschietende wetgeving en beleid. Het is essentieel dat de overheid zorgt voor een maatschappelijk klimaat waarin ruimte is voor dergelijke tegenspraak. Een laatste instrument daarbij is de mogelijkheid om naleving van nationaal en internationaal recht, of herstel van misstanden, bij een Nederlandse rechter af te dwingen. Dat maatschappelijke organisaties zich steeds vaker genoodzaakt zien om via de rechter de Nederlandse overheid aan eigen wet- en regelgeving te houden, zou juist bij de Tweede Kamer tot bezorgdheid moeten leiden.
Wij wijzen erop dat de maatschappelijke ruimte voor belangen- en ideële organisaties internationaal zwaar onder druk staat door politieke en bestuurlijke maatregelen. Die zorgelijke trend ondermijnt democratische rechtsstaten en moet worden gekeerd. Ook in Nederland heeft de rechter al een aantal keer moeten ingrijpen toen de overheid in strijd met wet- en regelgeving handelde, bijvoorbeeld rondom etnisch profileren aan de grens, natuur- en klimaatbeleid, asielopvang en politieke participatie van vrouwen. Dit laat zien hoe belangrijk het is dat maatschappelijke organisaties de overheid kunnen aanspreken wanneer rechten door de overheid worden aangetast.
Voorstellen die de maatschappelijke ruimte in Nederland willen beperken, doen bij ons alarmbellen afgaan. We willen waarschuwen voor de glijdende schaal waarbij stapsgewijs inbreuk wordt gemaakt op fundamentele rechten, en roepen regering en parlement op om de ruimte van het onafhankelijke maatschappelijk middenveld te blijven beschermen. Gezamenlijk zullen wij ons verzetten tegen elke aantasting van dit fundament van onze democratische samenleving.
Ondersteund door:
Natuur & Milieu, Milieudefensie, Waddenvereniging, Wereld Natuur Fonds, IUCN NL, Natuur en Milieufederaties, Cordaid, LandschappenNL, SoortenNL, PAX, Oxfam Novib, Stichting De Noordzee, Greenpeace Nederland, Amnesty International Nederland, Netherlands Helsinki Committee, European Center for Not-For-Profit Law, Stichting Netherlands Institute for Multiparty Democracy (NIMD), Save the Children Nederland, Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten (NJCM), Partos, Free Press Unlimited, Justice & Peace.