IPBES: actie voor biodiversiteit is nu nodig –…
18 december, 2024
Vrijdag 20 december 2024
Het Caribische deel van ons Koninkrijk herbergt een rijke biodiversiteit, met onder andere koraalriffen, tropisch bos (zowel nat als droog) en struikland, zoutpannen, mangroves en zeegrasvelden. De biodiversiteit in de regio staat echter onder grote druk door verschillende bedreigingen, waaronder bodemerosie, overtollige nutriënten door gebrekkig afvalwaterbeheer, de gevolgen van klimaatverandering en een verscheidenheid aan invasieve soorten, waaronder ook verwilderde katten en geiten.
De zes gehonoreerde projecten variëren van het ondersteunen van de herintroductie van de bedreigde roze vleugelhoorn – een sleutelsoort die algengroei op koraalriffen en zeegrasvelden tegengaat – tot het versterken van wetshandhaving om de unieke natuur van Klein Bonaire te beschermen. Ook worden duurzame landbouwmethoden geïntroduceerd op Sint Eustatius, wordt bodemerosie bestreden en wordt de bescherming van haaien en roggen rond Sint Maarten vergroot.
BESTLIFE2030is een fonds dat financiering biedt aan projecten voor natuurbehoud- en herstel in de overzeese gebieden van de Europese Unie, waaronder dus Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten. Deze gebieden kennen een bijzonder hoge soortenrijkdom maar hebben ook te kampen met een opeenstapeling aan bedreigingen zoals habitatverlies, vervuiling en klimaatverandering. Juist in deze kwetsbare gebieden wil Bestlife2030 bijdragen aan de doelstellingen van de Europese Biodiversiteitsstrategie voor 2030 door het verlies van biodiversiteit te stoppen en terug te draaien.
BESTLIFE2030 zal begin 2025 een tweede oproep voor voorstellen lanceren. Lokale organisaties worden dan uitgenodigd om voorstellen in te dienen voor projecten die direct bijdragen aan concrete resultaten op het gebied van natuurbehoud op de eilanden en in de omliggende wateren. Voorbeelden zijn maatregelen om bedreigde soorten en leefgebieden te beschermen, gedegradeerde ecosystemen zoals koraalriffen en mangroven te herstellen, en om bedreigingen zoals habitatverlies, nutriëntenvervuiling en invasieve soorten te verminderen.
BESTLIFE2030 wordt gefinancierd vanuit LIFE, een Europees subsidieprogramma voor milieu en klimaat. Het wordt gecoördineerd door IUCN Europa. IUCN NL fungeert als aanspreekpunt (Regionale Hub) voor Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten.