IUCN Rode Lijst: meer dan 40% van de…
13 november, 2024
IUCN Rode Lijst: meer dan 40% van de…
13 november, 2024
De impact van mijnbouw op bossen: een groeiende…
11 november, 2024
Woensdag 14 oktober 2020
Headerfoto: Jamie Haughton on Unsplash
De inheemse groepen in de Filipijnen zijn al sinds mensenheugenis verbonden met de natuur in hun grondgebied. Biodiversiteit is voor hen van levensbelang. Maar er is op dit moment geen wet die de bijdrage van de inheemse bevolking aan de bescherming ervan erkent. De nieuwe wet zal strengere voorzieningen hebben dan de huidige akte voor rechten van inheemse volken, om te voorkomen dat andere partijen hun grondgebied gebruiken voor mijnen, dammen of andere ontwikkelingen.
Inheemse groepen spelen een belangrijke rol in natuurbescherming. Dankzij hun sterke band met hun grondgebied passen ze inheemse kennis en gebruiken toe om natuurlijke hulpbronnen in dit gebied te beschermen, te beheren en te ontwikkelen. Doordat inheemse groepen afhankelijk zijn van de natuurlijke hulpbronnen, hun eigen bestuurlijke systemen en gebruiken hebben ontwikkeld en hun culturele identeit sterk verbonden is met deze gebieden, beheren zij die vaak ook al duurzaam.
Met steun van IUCN NL ondersteunt lokale partner NTFP EP (Non Timber Forest Products Exchange Program) inheemse groepen om de natuurgebieden in hun territoria beter te beschermen via erkenning in de nieuwe ICCA-wet – de letters staan voor Indigenous & Community-Conserved Areas.
NTFP zat- samen met een aantal andere organisaties- in de technische werkgroep die de wettekst opstelde, en gebruikte haar ervaring met eerdere, vergelijkbare projecten om bij te dragen aan deze nieuwe wet.
De nieuwe wet moet nog door het Filippijnse congres. Is de wet eenmaal aangenomen, dan opent de Filippijnese overheid een nationaal ICCA register, waarin alle verschillende beschermde gebieden onder beheer van inheemse groepen met kaarten en andere informatie vastgelegd worden. Het register moet lokale leiders en besluitvormers in staat stellen om betere plannen te maken, die de culturele waarden en lokale biodiversiteit beschermen.
13 november, 2024
Vierenveertig procent van de rifbouwende koraalsoorten wereldwijd loopt het risico uit te sterven, blijkt uit een wereldwijde herbeoordeling voor de…
11 november, 2024
Een nieuw rapport van het World Resources Institute (WRI) werpt licht op de toenemende dreiging van mijnbouw op bossen, vooral…