groep blauwkeelara's in boom

Veel belangstelling voor lezing Tjalle Boorsma

Op donderdag 13 september gaf bioloog en IUCN partner Tjalle Boorsma voor een uitverkochte zaal bij de ARTIS-Academie een lezing over zijn werk in Bolivia om de blauwkeelara te beschermen. De massale media-aandacht die gepaard ging met deze lezing laat zien dat het onderwerp een groot publiek aanspreekt.

Headerfoto: groep blauwkeelara’s (c) Armonía

Er leven naar schatting nog maar zo’n 400 individuen van de blauwkeelara in het wild en daarom staat deze soort op de IUCN Rode Lijst vermeld als ‘ernstig bedreigd’. De ara’s leven in drie subpopulaties verspreid over de Boliviaanse beni-savanne. Met steun van het landaankoopfonds van IUCN NL en De Nationale Postcode Loterij kocht Boorsma’s organisatie Armonía in 2013 1.900 hectare aan in het noordelijke deel van de beni-savanne, waar palmboomsoorten groeien die de ara’s voorzien van voedsel en nestholtes. In 2017 financierde IUCN NL bovendien een uitbreiding van het gebied met 681 hectare, om ook de zuidelijke populatie een veilige broedplaats te bieden. Het reservaat kreeg de naam Barba Azul, wat de Boliviaanse benaming is voor de blauwkeelara. De ara is echter niet de enige bedreigde soort in het reservaat, de hanenstaarttiran en de camposgors worden er dankzij deze acquisitie ook beschermd.

Tradities & habitatverlies

In ARTIS lichtte Boorsma toe dat een traditie van de lokale bevolking tot een aantal jaar geleden de grootste bedreiging vormde voor de ara’s: “De staartpennen werden in hun traditionale hoofdtooien verwerkt, maar dit probleem is vrijwel verdwenen nadat Armonía een wedstrijd uitschreef om een alternatieve veer te ontwikkelen.” Momenteel heeft de ara vooral last van habitatverlies: “De boeren in Barba Azul branden hun grond plat om deze vruchtbaar te maken, maar door de ongecontroleerde manier waarop dit gebeurt gaan ook veel palmen verloren”, aldus Boorsma. Dit probleem probeert Armonía op te lossen door in gesprek te gaan met boeren en hen het goede voorbeeld te geven door zich samen met hen te richten op het verduurzamen van bestaande veeteelt. Boorsma heeft een duidelijk doel voor ogen met het project: “We willen de drie subpopulaties van de blauwkeelara genoeg laten groeien, zodat ze kunnen mengen en uiteindelijk samen één grote populatie vormen.”

Veel media-aandacht

Boorsma’s verhaal trok de nodige media-aandacht bij zowel gedrukte media, radio als televisie. “Ik ben erg blij en enthousiast geworden door de grote interesse voor ons werk, het is erg leuk om te zien dat de blauwkeelara de Nederlandse bevolking zo aanspreekt.”

Hieronder vindt u de artikelen en fragmenten over de blauwkeelara die verschillende media uitbrachten.

Gedrukte media

Radio

Televisie

RTL Late Night

5 Uur Live

Meer weten?

Marc Hoogeslag
Senior Expert Nature Conservation