IUCN Rode Lijst: meer dan 40% van de…
13 november, 2024
Dinsdag 15 oktober 2019
Headerfoto: bewoners van dorpje in Sumatra (c) Christiaan van der Hoeven
Golfrid Siregar, die onderdeel uitmaakte van het juridische team van onze partnerorganisatie WALHI in Noord-Sumatra, werd op 3 oktober bewusteloos gevonden bij een viaduct. Op 6 oktober overleed hij aan de ernstige verwondingen aan zijn hoofd.
Hoewel voorlopige politierapporten suggereren dat Golfrid Siregar gewond is geraakt bij een motorongeluk of bij een aanval door motorrijdende overvallers, trekken collega-natuurbeschermers deze lezing in twijfel. Nieuwssite Mongabay meldt dat het bewijsmateriaal, waaronder de ernstige verwondingen aan zijn hoofd, erop duiden dat Siregar op zijn hoofd geslagen is en dat zijn lichaam vervolgens gedumpt is om de misdaad te verbergen.
Siregar verleende juridische bijstand aan lokale gemeenschappen die met palmoliebedrijven in conflict zijn over hun landrechten. Op het moment van zijn dood was hij betrokken bij een rechtszaak tegen de regering van Noord-Sumatra wegens vermeende vervalsing in het vergunningsproces voor een controversieel waterkrachtproject dat ten koste zou gaan van het enige bekende leefgebied van de ernstig bedreigde Tapanuli orang-oetan (Pongo tapanuliensis). Siregar had onlangs bij de nationale politie een klacht ingediend tegen het besluit van de politie op Noord-Sumatra om het onderzoek naar de vermeende vervalsing op te schorten.
De dood van Siregar is de meest recente is een verontrustende reeks van natuurbeschermers in Indonesië die onder verdachte omstandigheden sterven. Tussen 2010 en 2018 zijn in Indonesië 171 gevallen van geweld tegen activisten geregistreerd. Het merendeel van de slachtoffers zette zich in voor natuurbescherming.
Geweld tegen natuurbeschermers is een wereldwijd probleem. In 2018 registreerde Global Witness 164 doden, dat is gemiddeld meer dan drie dodelijke slachtoffers per week. Toch is dat vermoedelijk slechts het topje van de ijsberg: in veel landen is de verstrekte informatie onbetrouwbaar vanwege corruptie. Ook worden slachtoffers in afgelegen gebieden lang niet altijd geregistreerd.
De meeste conflicten waarbij doden vallen zijn gerelateerd aan mijnbouw en de grootschalige agro-industrie, zoals palmolie en soja. Ook houtkap, stroperij en waterkrachtcentrales zijn een bron van conflict.