IUCN Rode Lijst: meer dan 40% van de…
13 november, 2024
Donderdag 03 maart 2022
Headerfoto: Jaguar (panthera Onca) © Henner Damke
De jaguar is een sleutelsoort. Aan de top van de voedselketen zorgt de jaguar ervoor dat een populatie kleine roofdieren, zoals buidelratten, niet te groot wordt. Buidelratten eten op hun beurt knaagdieren en zo blijft de populatie knaagdieren ook in evenwicht.
Met ons project Operation Jaguar beschermen wij de jaguar. Door criminele netwerken te ontmaskeren en de opsporing en vervolging door autoriteiten te professionaliseren willen we de stroperij van en illegale handel in jaguars bestrijden.
Olifanten zijn als sleutelsoort cruciaal voor de ecosystemen waarin ze leven: door hun eet- en leefpatroon zorgen ze voor een voortdurende voortplanting en vernieuwing van de vegetatie.
Olifanten in India maken al generaties lang gebruik van traditionele trekroutes. Steeds vaker worden gedeeltes van deze routes door mensen bewoond of als landbouwgrond ingericht. Dit leidt tot conflicten tussen mens en dier. Met hulp van IUCN NL geeft Wildlife Trust of India de olifanten weer vrij baan.
Ook de Mexicaanse prairiehond (Cynomys mexicanus) is een sleutelsoort. Het knaagdier is klein en licht, maar speelt een hoofdrol in het behouden van grasland: zonder deze soort zouden deze gebieden er heel anders uitzien.
Andere diersoorten in het leefgebied van de prairiehond gebruiken de tunnels die de knaagdieren graven als nest of om in te schuilen. Al dat graven zorgt er bovendien voor dat de bodem gezond blijft, wat essentieel is voor het voorbestaan van graslanden, die hoog op de lijst van bedreigde ecosystemen staan.
Door de opkomst van grootschalige landbouw raakt het leefgebied van de Mexicaanse prairiehond echter versnipperd, waardoor het steeds slechter gaat met deze bedreigde soort. Daarom stellen we met ons landaankoopfonds natuurorganisatie Protección de la Fauna Mexicana A.C. in staat een gebied van 700 hectare te leasen dat een belangrijke verbindingszone vormt tussen twee beschermde gebieden.
Dankzij de berggorilla blijft het bos in leven. Door de vruchten die de berggorilla eet verspreidt ze de zaden van verschillende planten en bomen door het Virunga National Park.
Het Virunga-natuurgebied in Rwanda, de Democratische Republiek Congo en Oeganda is één van de meest biodiverse gebieden op aarde. Het is de thuisbasis van enkele van ’s werelds zeldzaamste soorten planten en dieren. Maar stroperij en illegale handel bedreigen de diersoorten in het natuurgebied.
Samen met IFAW en ACEDH zijn we een actie gestart om de stroperij en handel in beschermde dieren tussen Oeganda en de Democratische Republiek Congo (DRC) te stoppen.
De reuzenotter (Pteronura brasiliensis) is een in Zuid-Amerika endemisch voorkomende soort uit de familie van de marterachtigen. De reuzenotter komt voor in de rivieren, beken, meren en moerassen van tropische regenwouden.
Reuzenotters zijn een toppredator in watterrijke gebieden, en beïnvloeden daarom de populatiegrootte van prooisoorten, met name vissen, om het ecosysteem van de rivier in evenwicht te houden. Helaas is de reuzenotter erg kwetsbaar voor menselijke verstoring: de soort heeft de status ‘bedreigd’ op de IUCN Rode Lijst.
In Paraguay beheert onze partnerorganisatie Guyra Paraguay het Tres Gigantes reservaat, dat onderdeel uitmaakt van één van de grootste wetlands ter wereld. Het reservaat is een belangrijk en veilig leefgebied voor de reuzenotter en tal van andere unieke soorten. Een deel van het reservaat is aangekocht met steun van het IUCN NL landaankoopfonds.
Met het landaankoopfonds stelt IUCN NL natuurorganisaties wereldwijd in staat om bedreigde stukken natuur aan te kopen. Hierdoor wordt het leefgebied van bedreigde soorten uitgebreid én beschermd. Zo waarborgen we het voortbestaan van deze soorten op een extreem doeltreffende en kostenefficiënte manier.