Headerfoto: Een drone bij Brokopondo in Suriname. © Britta Jaschinski / IUCN NL
Digitale technologieën kunnen op verschillende manieren bijdragen aan natuurbescherming. Drones kunnen bijvoorbeeld activiteiten als illegale houtkap of – visserij opsporen. Zo kunnen zulke bedreigingen in korte tijd preciezer worden gemonitord en bij belanghebbenden onder de aandacht worden gebracht. Schade op natuur wordt zo geminimaliseerd.
De rol van technologie in natuurbescherming
Na natuurrampen zijn satellietbeelden onmisbaar om de schade in kaart te brengen en gebieden die prioriteit hebben voor hulpdiensten aan te wijzen. Soms zijn zulke gebieden gevaarlijk voor mensen om te betreden en moet de situatie van een afstand worden ingeschat om veiligheid te waarborgen. Ook als een gebied om een andere reden gevaarlijk is, bijvoorbeeld omdat het onherbergzaam is, komen dit soort technologieën te pas.
Niet alleen bij het herstellen van natuur, maar ook bij het onderzoeken en beschermen ervan kunnen technische middelen worden gebruikt. Drones kunnen bijvoorbeeld ingezet worden om het risico op droogte en branden in kaart te brengen. Kunstmatige intelligentie kan helpen ontbossing te voorspellen en zo te voorkomen.
IUCN NL ondersteunt en faciliteert het gebruik van deze technologieën door partners in hun projecten. Dit doen we via financiering, maar ook door mee te denken over strategie of door trainingen te geven in het gebruik van dergelijke technische middelen.
Drones monitoren landschapsherstel in Ghana
In Centraal- en Noord-Ghana werken we met lokale partnerorganisaties aan landschapsherstel door het aanplanten van nieuwe zaailingen en door het stimuleren van natuurlijk herstel. In het uitgestrekte landschap bieden drones uitkomst om in de gaten te houden of de aangeplante boompjes en de spontaan opgekomen vegetatie naar behoren groeien en of ze gespaard blijven van bedreigingen zoals vuur, droogte en grazend vee.
Jaguars onderzoeken met cameravallen
Met het project Operation Jaguar ondersteunden we het jaguaronderzoek van Neowild in Suriname. Met cameravallen monitoren zij jaguars in Surinaamse natuurgebieden om zo meer inzicht te krijgen in het gedrag van en de bedreigingen voor jaguarpopulaties. Dankzij de cameravallen kunnen de onderzoeken jaguars in hun natuurlijke leefgebied voor langere tijd volgen, zonder dat zij hen storen.
Migratieroutes identificeren met satellietbeelden
In Ecuador werden in samenwerking met Third Milennium Alliance satellietbeelden gebruikt om geïsoleerde stukken bos op de meest kansrijke manier weer te verbinden. Door deze beelden kon namelijk de staat van mogelijke verbindingszones ingeschat worden en zo kon de beste afweging worden gemaakt om de stukken bos weer te verbinden. Uiteindelijk leidde dit tot de identificatie van een geschikt gebied, waar nu een migratieroute van zo’n 100 kilometer lang is gerealiseerd, ondere andere voor kapucijnapen.
Risico op overstromingen verlagen
In Indonesië heeft IUCN NL-partnerorganisatie Sawit Watch met drones het landgebruik rondom het Kayan-stroomgebied in kaart gebracht. Dit dichtbevolkte gebied kampt steeds vaker met overstromingen. Met de informatie over het landgebruik kan de lokale overheid het land zo inrichten, dat voldoende bos gespaard blijft om de natuurlijke waterregulatie te behouden die nodig is voor het verminderen van overstromingsrisico’s.