Landaankoopfonds ambassadeur Arjan Dwarshuis doneert aan de natuur
16 december, 2024
Dinsdag 05 november 2024
Headerfoto: Rangers in Virunga National Park (c) J.J. Stok – IUCN NL
De lokale partnerorganisaties van IUCN NL hebben een belangrijke rol in het pleiten voor de bescherming van Congo’s biodiverse gebieden. Door middel van beleidsbeïnvloeding, netwerken en bewustwordingscampagnes hebben we aandacht gevraagd voor de risico’s van oliewinning in het Congobekken. Door samen te werken met lokale gemeenschappen en Congolese ministeries, hebben onze partnerorganisaties het verzet tegen de oliewinning versterkt en de stem van de getroffen bevolking een platform geboden.
De annulering van deze olieblokken heeft directe gevolgen voor de natuurbeschermingsprojecten van IUCN NL in de DRC. Initiatieven, zoals het Green Livelihoods Alliance (GLA) programma en het Virunga Youth project, dragen bij aan de bescherming van biodiversiteit en de ondersteuning van duurzame levensonderhoud in deze regio’s. Oliewinning zou deze inspanningen tenietdoen en de lokale ecosystemen in gevaar brengen.
De annulering van de oilieveiling biedt zowel de natuur als de lokale gemeenschappen een broodnodige adempauze en stelt schadelijke milieueffecten uit. Voor de biodiverse landschappen en wilde dieren in de DRC is deze overwinning, voor nu, een bewijs van de kracht van de combinatie van lokale belangenbehartiging en internationale druk.
Helaas suggereert de bereidheid van de regering om later opnieuw licenties uit te geven, dat de opschorting vooral te maken heeft met administratieve vertragingen. Het beschermen van de natuur en de manier van leven van de lokale gemeenschappen lijken een minder belangrijke rol te spelen.
Oliewinning in de biodiverse landschappen van de DRC zou ecosystemen vernietigen en jarenlange inspanningen voor natuurbehoud ongedaan maken. Ze behoren tot onze belangrijkste aandachtsgebieden, waar langdurige beschermingsactiviteiten bijdragen aan biodiversiteitsbehoud en menselijke impact op de natuur beperken.
De gebieden voor de geannuleerde oliewinning lagen in natuurgebieden rijk aan biodiversiteit, waaronder de nationale parken Salonga, Upemba en Virunga, gezamenlijk bijna 129.000 km² groot. Oliewinning in deze beschermde gebieden brengt niet alleen grote milieurisico’s met zich mee, maar is ook in strijd met de wet. Vergelijkbare uitdagingen, zoals bij de East African Crude Oil Pipeline (EACOP) in Oeganda, benadrukken het blijvende risico dat economische belangen de bescherming van de natuur overschaduwen.
Hoewel de annulering een positieve stap is voor het natuurbehoud, werpt de mogelijkheid voor nieuwe licenties in de toekomst vragen op over de lange termijn bescherming van deze gebieden. Dit hoopvolle moment biedt geen garantie. Samen met onze partners ter plaatse blijven we ons inzetten voor het behoud van deze belangrijke natuurgebieden en voor de gemeenschappen die ervan afhankelijk zijn. Samenwerken blijft essentieel: het beschermen van het natuurlijke erfgoed van de DRC vereist blijvende belangenbehartiging, verantwoordelijkheid nemen en beleid dat natuurbehoud boven economisch gewin stelt.