Nederland breekt met internationale verplichting voor biodiversiteit

Over een krappe twee weken start de 16e Conference of the Parties van het VN Biodiversiteitsverdrag (CBD COP16) in Cali, Colombia. Twee jaar na het sluiten van het historische Kunming-Montreal Global Biodiversity Framework (KM-GBF) staat deze COP in het teken van de uitvoering: hoe zorgen we ervoor dat we voldoende actie ondernemen om de biodiversiteitsdoelen te halen en het verlies van biodiversiteit voorgoed om te buigen naar herstel? Juist op dit cruciale moment om woorden om te zetten in daden, laat Nederland het na om een actieplan in te dienen waarin zij kenbaar maakt hoe wij gaan bijdragen aan het halen van de doelen. ‘Door niet te voldoen aan deze verplichting blijft onduidelijk hoe Nederland de noodzakelijke veranderingen voor biodiversiteitsherstel zal realiseren,’ zegt Coenraad Krijger, directeur van IUCN NL.

Headerfoto: Strokenteelt en akkerrand (c) Fanny Verkuijlen

Elke verdragspartij van het Biodiversiteitsverdrag is verplicht [1] Artikel 6 van het Biodiversiteitsverdrag: https://www.cbd.int/convention/articles?a=cbd-06 om een National Biodiversity Strategy and Action Plan (NBSAP) in te dienen. Dit plan bevat strategieën en acties die specifiek zijn afgestemd op de nationale context en prioriteiten voor biodiversiteitsbehoud. Voorafgaand aan COP16 hebben alle landen zich gecommiteerd om hun NBSAP te updaten aan de hand van de doelen van het KM-GBF. Nederland liet gisteren weten deze afspraak niet na te gaan komen.

IUCN NL vindt het verontrustend dat Nederland niet voldoet aan deze verplichting en daarmee de internationale gemeenschap in het duister laat tasten over haar inzet voor biodiversiteitsherstel. ‘Zonder dit plan kunnen we er alleen maar van uit gaan dat de negatieve trend van biodiversiteitsverlies in ons land de komende tijd zal doorzetten, zoals het Nationaal Dashboard Biodiversiteit laat zien. Het uitblijven van een NBSAP heeft niet alleen gevolgen voor onze eigen biodiversiteit, maar ook voor de mondiale inspanningen om deze bedreigingen aan te pakken vanwege onze internationale ecologische voetafdruk en destructieve financieringen’,  zegt directeur Coenraad Krijger van IUCN NL.

Cruciaal instrument voor natuurbescherming

Naast een verplichting is een NBSAP ook een cruciaal instrument voor het beschermen en behouden van onze natuur. Zonder een nationaal actieplan is het moeilijk om gerichte maatregelen te treffen en de voortgang op de 23 biodiversiteitsdoelen te monitoren. Het NBSAP maakt de biodiversiteitsdoelen voor Nederland concreet en biedt een duidelijk plan voor het beschermen en herstellen van onze natuur.

Het kabinet geeft aan dat het NBSAP in het tweede kwartaal van 2025 alsnog zal worden gepubliceerd. Het kabinet zegt deze extra tijd nodig te hebben om de NBSAP meer in lijn te brengen met het regeerprogramma en het hoofdlijnenakkoord. ‘We concludeerden eerder al dat het voorgenomen beleid van kabinet Schoof ontoereikend is om het wereldwijde verlies van natuur en biodiversiteit een halt toe te roepen’, zegt Krijger. ‘Toch hopen we dat Nederland zijn verantwoordelijkheid neemt en zo snel mogelijk een NBSAP indient, niet alleen om aan internationale verplichtingen te voldoen, maar ook om de biodiversiteit binnen onze grenzen effectief te beschermen.’

Index

Index
1 Artikel 6 van het Biodiversiteitsverdrag: https://www.cbd.int/convention/articles?a=cbd-06