IUCN Rode Lijst: meer dan 40% van de…
13 november, 2024
IUCN Rode Lijst: meer dan 40% van de…
13 november, 2024
De impact van mijnbouw op bossen: een groeiende…
11 november, 2024
Donderdag 07 oktober 2021
Headerfoto: Bumblebee in Amsterdam photo by Tyke Jones on Unsplash
Het is dé mondiale agenda om het biodiversiteitsverlies een halt toe te roepen en om te buigen naar herstel en daarmee grootschalig uitsterven van soorten te voorkomen. De timing is kritiek: dit is wellicht de laatste 10-jarige agenda die een verschil kan maken om het tij te keren.
De biodiversiteit is in de afgelopen 50 jaar met 60 procent achteruit gehold. Maar liefst één miljoen soorten dreigt de komende decennia uit te sterven, stelde het gezaghebbende IPBES rapport in 2019. Ecosystemen die ons dragen en voeden dreigen te kapseizen door de manier waarop we roofbouw plegen op de natuur.
Om biodiversiteitsverlies in Nederland en wereldwijd te stoppen, moeten er tijdens de biodiversiteitstop ambitieuze en bindende doelen worden gesteld. Maar het stellen van doelen is niet genoeg, meer inspanningen, daadkracht en een brede maatschappelijke betrokkenheid zijn vereist.
De in 2010 afgesproken Aichi biodiversiteitsdoelen voor 2020 maken dat pijnlijk duidelijk: van de twintig doelen werd er wereldwijd geen gehaald. Ook in Nederland staat de natuur er slecht voor. 46 van de 52 te beschermen ecosystemen zijn in een matige tot slechte staat; meer dan de helft van de beschermde plant – en diersoorten blijven achteruitgaan.
13 november, 2024
Vierenveertig procent van de rifbouwende koraalsoorten wereldwijd loopt het risico uit te sterven, blijkt uit een wereldwijde herbeoordeling voor de…
11 november, 2024
Een nieuw rapport van het World Resources Institute (WRI) werpt licht op de toenemende dreiging van mijnbouw op bossen, vooral…