Liliana Jauregui Bordones nieuwe directeur IUCN NL
28 november, 2024
Woensdag 07 juli 2021
Headerfoto door dulezidar van Getty Images Pro via Canva Pro
Het rapport is geschreven door de Edible Fats and Oils Collaboration, een initiatief van Forum for the Future dat zich richt op het versnellen van duurzame productie en consumptie van eetbare vetten en oliën. Tot de leden van het samenwerkingsverband behoren Volac Wilmar, M&S, Unilever, Upfield, en de NGO’s WWF-UK en IUCN NL.
Het rapport ‘Breaking down fats and oils’ report is een wereldprimeur: het analyseert alle belangrijke plantaardige oliën en dierlijke vetten die wereldwijd worden geconsumeerd als één systeem en vergelijkt hun effecten op milieu, mens en voeding. Het rapport stelt dat een diepgaande analyse nodig is om alle factoren die met elk ingrediënt samenhangen te kunnen beoordelen – zowel de positieve als de negatieve.
Heleen van den Hombergh, adviseur agrohandelsgewassen bij IUCN NL, was nauw betrokken bij de totstandkoming van het rapport. Zij zegt hierover: ‘De EU, overheden, financiële instellingen en bedrijven moeten allemaal rekening houden met de onderlinge verwevenheid van de eetbare oliegewassen op de wereldmarkt, en daarmee hun ecologische en sociale verbanden. Of het nou gaat om bossen en ecosystemen in Indonesië, in Latijns-Amerika of in Europa, we moeten ons richten op duurzame productie en verantwoorde consumptie in plaats van uitsluiting. Het probleem en de oplossing liggen beide niet bij één enkel gewas.’
Het rapport doet een beroep op de internationale voedingsindustrie om sociale – en milieurisico’s van oliën en vetten – en ook de daarmee samenhangende financiële risico’s – serieus te nemen en stappen te zetten in het verkleinen van deze negatieve impact. Het rapport benadrukt dat:
De klimaat- en biodiversiteitscrisis zal de druk op het systeem van vetten en oliën, de productie en de bestaansmiddelen nog opvoeren, met stijgende temperaturen, veranderingen in de beschikbaarheid van water en extreme weersomstandigheden. Om de uitdagingen het hoofd te bieden, zijn samenwerking en investeringen nodig voor duurzaamheid in de hele waardeketen en in hele landschappen, en een verantwoord niveau van de consumptie.