Global Witness slaat alarm: wetten en regels worden misbruikt om natuurbeschermers de mond te snoeren

In 2018 werden gemiddeld meer dan drie natuurbeschemers per week vermoord omdat zij hun leefomgeving proberen te beschermen tegen vervuilende industrie. Dat blijkt uit het nieuwe rapport van Global Witness. Voor het eerst benadrukt het rapport hoe wetten en regels misbruikt worden om natuurbeschermers, hun families en de gemeenschappen die zij vertegenwoordigen te intimideren en te criminaliseren.

Headerfoto: (c) Jeoffrey Maitem Global Witness

In totaal werden er 164 natuurbeschermers vermoord in 2018, de meesten van hen streden tegen mijnbouw, houtkap of landbouw. De meeste moorden werden gepleegd in de Filippijnen (30), gevolgd door Colombia (24), India (23) en Brazilië (20). Het aantal moorden nam het sterkst toe in Guatemala, waar 16 natuurbeschermers werden gedood (vijf keer meer dan in 2017). 

Mijnbouw dodelijkste sector

Mijnbouw blijkt de dodelijkste sector voor natuurbeschermers. Maar liefst 43 van de moorden worden gelinkt aan deze industrie, die vaak verwoestende effecten heeft op de leefomgeving en het welzijn van de bevolking. Het rapport toont ook een wereldwijde piek in moorden die verband hielden met het veiligstellen van waterbronnen, van vier in 2017 tot 17 in 2018.

Criminalisering

Voor het eerst slaat Global Witness alarm over de criminalisering van natuurbeschermers en hun gemeenschappen. Het rapport laat zien dat overheden en bedrijven rechtssystemen aanwenden om activisten, die hun macht en belangen bedreigen, de mond te snoeren. Het gaat bijvoorbeeld om misbruik van wetten om terrorisme tegen te gaan, of de creatie van nieuwe regels die de vrijheid van meningsuiting beperken. Aanvallen op natuurbeschermers lijken hierdoor gelegitimeerd, waardoor zij vaker voorkomen.

De vervolging van natuurbeschermers is vaak gerelateerd aan de vraag naar de grond en de grondstoffen die nodig zijn voor producten die wij elke dag gebruiken, van voedsel tot mobiele telefoons en sieraden.

Criminalisering gebeurt ook in het Westen

Opvallend is dat natuurbeschermers ook in Westerse landen zoals de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk afgeschilderd worden als criminelen. Zo kregen drie activisten die protesteerden tegen schaliegaswinning in het Verenigd Koninkrijk een forse gevangenisstraf.

Volgens het rapport lijkt de trend van criminalisering zich alleen maar voort te zetten. “Het is een wrede ironie dat, terwijl rechtssystemen de moordenaars van natuurbeschermers vrijuit laten gaan, ze ook worden gebruikt om diezelfde activisten af te schilderen als terroristen, spionnen of gevaarlijke criminelen,” zegt Alice Harrison van Global Witness. “Beide tactieken geven een duidelijk signaal aan natuurbeschermers: de inzet voor het verdedigen van hun rechten is enorm hoog. Voor henzelf, hun familie en hun gemeenschap.”

Om deze video te kunnen bekijken moet je ‘Sociale media en advertenties’-cookies accepteren. Klik hier om jouw cookie-instellingen te wijzigen.

Lees meer

Liliana Jauregui
Liliana Jauregui
Director