IUCN Rode Lijst: meer dan 40% van de…
13 november, 2024
IUCN Rode Lijst: meer dan 40% van de…
13 november, 2024
De impact van mijnbouw op bossen: een groeiende…
11 november, 2024
Maandag 26 oktober 2020
Headerfoto: Illegal logging © Piet Wit
In het noorden van Birma, in de provincie Kachin, vind je een van de meest bosrijke gebieden van Zuidoost Azië. De bomen worden echter in groot tempo gekapt voor illegale export naar China. Hierdoor verdwijnen kostbare stukken natuur en komen bedreigde soorten als de tijger in gevaar. Ook de lokale bevolking ondervindt de gevolgen van de ontbossing aan den lijve: steeds vaker ontstaan er bosbranden en kampen de Birmezen met periodes van ernstige droogte. In juli 2004 werden zij getroffen door de grootste overstroming in dertig jaar. Economisch gezien heeft de lokale bevolking bar weinig profijt van de aanwezigheid van de Chinese houtkapfirma’s: de banen gaan naar Chinese werkers in plaats van naar de dorpelingen. In ruil voor een kapvergunning beloven sommige Chinese houtkapfirma’s dat zij elektriciteit aanleggen, of voor betere watervoorziening zorgen. Dit blijken vaak holle beloftes.
In 2004 en 2005 deed de Britse organisatie Global Witness onderzoek in het gebied langs de Chinees-Birmese grens. Met behulp van veldwerk en interviews kregen zij vat op de problemen rond de illegale houthandel: op welke schaal vinden deze praktijken plaats? Wie zijn erbij betrokken? Wat zijn de gevolgen? En wat moet China doen om het tij te keren? Global Witness presenteerde haar inzichten en aanbevelingen in een onthullend rapport, getiteld ‘A Choice for China’. Dit onderzoek werd mede gefinancierd door IUCN NL.
Global Witness bracht opzienbarende cijfers aan het licht: uit het rapport bleek dat elke 7 minuten een truck met maar liefst 15 ton illegaal gekapt hout de grens naar China overstak. Gedreven door wereldwijde media-aandacht als gevolg van het rapport besloot China tot maatregelen om de handel stop te zetten. Dankzij de acties van de Chinese overheid is de illegale export inmiddels sterk teruggelopen: in 2008 constateerde Global Witness een daling van 70 procent ten opzichte van 2005.
13 november, 2024
Vierenveertig procent van de rifbouwende koraalsoorten wereldwijd loopt het risico uit te sterven, blijkt uit een wereldwijde herbeoordeling voor de…
11 november, 2024
Een nieuw rapport van het World Resources Institute (WRI) werpt licht op de toenemende dreiging van mijnbouw op bossen, vooral…