Landaankoopfonds ambassadeur Arjan Dwarshuis doneert aan de natuur
16 december, 2024
Landaankoopfonds ambassadeur Arjan Dwarshuis doneert aan de natuur
16 december, 2024
Dringende oproep aan Minister Klever en de Tweede…
04 december, 2024
Vrijdag 28 juni 2019
Headerfoto: Blauwkeelara © Aidan Maccormick
De blauwkeelara komt maar op één plek ter wereld voor: de Beni Savanne in Noord-Bolivia. Hier groeien de Motacu-palmbomen waarvan de ara’s afhankelijk zijn. De ara’s leven van de palmnoten en maken hun nesten in de holtes van de stam.
Op verschillende plekken is dit unieke leefgebied echter ruw verstoord. De natuurlijke graslanden zijn kaalgegraasd door decennialange veeteelt. Ook wordt regelmatig grasland afgebrand om plaats te maken voor meer landbouw en veehouderij.
Hierdoor is het leefgebied van de ara ernstig aangetast en wordt de soort in zijn voorbestaan bedreigd. Op de IUCN Rode Lijst van bedreigde soorten heeft de blauwkeelara de status ‘ernstig bedreigd’.
Om de ara’s een toevluchtsoord te bieden heeft de Boliviaanse natuurorganisatie Armonia in 2008 het Barba Azul reservaat gecreëerd: 3.555 hectare beschermd leefgebied voor de blauwkeelara.
Met steun van het landaankoopfonds van IUCN NL kocht Armonia in 2013 nog eens 1.900 hectare in het noordelijke deel van de Beni Savanne. Juist daar groeien de specifieke palmboomsoorten die de ara’s voorzien van voedsel en nestholtes.
In 2017 financierde IUCN NL de creatie van een reservaat van 681 hectare, waardoor de zuidelijke populatie nu een veilige broedplaats heeft. Hier, in het Laney Rickman reservaat, installeert Armonia, met steun van IUCN-lidorganisatie ARTIS, speciaal ontworpen nestkasten in het reservaat.
Dankzij deze maatregelen zijn het Barba Azul en het Laney Rickman reservaat nu belangrijke toevluchtsoorden waar de ara’s veilig kunnen slapen, foerageren en broeden. Dankzij de beschermde habitat gaat het beter met de populatie en zijn de kansen op overleven vergroot.
Het nestkastprogramma blijkt een groot succes: sinds de installatie van de nestkasten in 2005 zijn er na 14 broedseizoenen in totaal 93 blauwkeelara’s uitgevlogen. En in het broedseizoen 2018-2019 is een recordaantal van twaalf blauwkeelara’s uit het ei gekropen en uitgevlogen, een record. Hiermee is Barba Azul de belangrijkste plaats ter wereld voor behoud van deze ernstig bedreigde soort.
Tot slot hebben de jarenlange inspanningen om de blauwkeelara te beschermen de papegaaiensoort een eretitel opgeleverd: in Bolivia heeft de blauwkeelara nu de status van nationaal erfgoed.
16 december, 2024
Wist je dat wereldrecordhouder vogels kijken Arjan Dwarshuis ambassadeur is van het Landaankoopfonds? Bovendien is de vogelexpert een belangrijke donateur. Met…
04 december, 2024
Een sterk maatschappelijk middenveld is essentieel voor buitenlandse handel en ontwikkelingssamenwerking. Daarom doen de strategische partnerschappen{{{Strategische partnerschappen zijn groepen van…