IUCN Rode Lijst: meer dan 40% van de…
13 november, 2024
IUCN Rode Lijst: meer dan 40% van de…
13 november, 2024
De impact van mijnbouw op bossen: een groeiende…
11 november, 2024
Dinsdag 10 april 2018
Header foto: Gouden leeuwaapje © Luciano Candisani
Het Braziliaanse Atlantisch regenwoud in de staat Rio de Janeiro herbergt tal van bijzondere planten- en dierensoorten. Maar het gebied staat sterk onder druk door toenemende bevolkingsgroei, uitbreiding van steden en oprukkende landbouwgebieden: Van het oorspronkelijke regenwoud resteert hierdoor slechts 7,3 procent. Een van de charismatische bewoners van het bos is het gouden leeuwaapje. De bevolkingsdruk en de ontbossing hebben geleid tot een enorme fragmentatie van de oorspronkelijke habitat van dit aapje: maar liefst 80 procent van de overgebleven stukken bos is kleiner dan 50 hectare. Dat is te klein om een gezonde populatie te herbergen.
Onze lokale partner Associação Mico-Leão-Dourado (AMLD) richt zich al sinds 1992 op de bescherming van het gouden leeuwaapje. Met hulp van het landaankoopfonds van IUCN NL en SavingSpecies werkt AMLD aan het herstellen van gedegradeerde bossen en aan het creëren en beschermen van corridors tussen de resterende bosfragmenten.
Dankzij de inspanningen van AMLD beslaat het aaneengesloten beschermde bosgebied inmiddels ruim 13.000 hectare. Deze uitbreiding van leefruimte doet het leeuwaapje goed: zijn aantal is gestegen naar 3.200, een vertwintigvoudiging van het dieptepunt in de jaren 90. Een eerste mijlpaal werd in 2003 bereikt: op de IUCN Rode Lijst van bedreigde soorten veranderde de status van ‘ernstig bedreigd’ naar ‘bedreigd’. De 3.200 aapjes leven nu verspreid over vier geïsoleerde stukken bos. Wanneer deze met elkaar verbonden worden, is dat voldoende om het gouden leeuwaapje voor uitsterving te behoeden.
Om deze video te kunnen bekijken moet je ‘Sociale media en advertenties’-cookies accepteren. Klik hier om jouw cookie-instellingen te wijzigen.
13 november, 2024
Vierenveertig procent van de rifbouwende koraalsoorten wereldwijd loopt het risico uit te sterven, blijkt uit een wereldwijde herbeoordeling voor de…
11 november, 2024
Een nieuw rapport van het World Resources Institute (WRI) werpt licht op de toenemende dreiging van mijnbouw op bossen, vooral…