IUCN Rode Lijst: meer dan 40% van de…
13 november, 2024
IUCN Rode Lijst: meer dan 40% van de…
13 november, 2024
De impact van mijnbouw op bossen: een groeiende…
11 november, 2024
Maandag 15 juli 2024
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen in de special ‘Luister, een nieuw geluid!’ van journalistiek platform Vice Versa over de Power of Voices partnerschappen.
Tekst: Pinkleen Oinokwesiga en Marc Broere. Headerfoto: McWilliams Wasswa
Hij zorgt voor het onderzoek dat zij voor de lobby en pleitbezorging van de Green Livelihoods Alliance (GLA) in Oeganda gebruikt. Hij bevindt zich voornamelijk op de achtergrond en in de luwte, terwijl zij vaak in de frontlinie opereert. Wat Richard Ssemmanda van de Ecological Trends Alliance (ETA) en Diana Nabiruma van het Africa Institute for Energy Governance (AFIEGO) met elkaar gemeen hebben: hun onvoorwaardelijke liefde voor bossen en biodiversiteit.
Op jonge leeftijd was Nabiruma zich er al van bewust dat de mens de natuur misbruikt. Ze heeft prachtige herinneringen aan haar lagere school op het platteland, waar de lucht schoon was en je water uit de kraan kon drinken – maar toen ze eenmaal in de hoofdstad ging studeren, kreeg ze astma.
De dag vóór ons gesprek had ze nog een aanval. ‘Na veel onderzoek kwamen de artsen erachter dat mijn astma door luchtvervuiling is veroorzaakt: Kampala is een van de meest vervuilde steden van Afrika. Toen ik nog in een schone omgeving woonde, was mijn afweersysteem in orde, maar nu niet meer. Dus het beschermen van de natuur is voor mij ook iets persoonlijks.’
Ssemmanda zegt dat het belang van de natuur voor hem onbeschrijflijk is: sinds zijn kinderjaren draait alles om planten en biodiversiteit. In z’n vrije tijd, na school, voerde hij zijn eigen experimenten met planten uit. Zijn vader wilde dat hij geneeskunde ging studeren, maar dat wilde hij zelf niet. ‘Ik zei tegen hem: heb je ooit iemand in het ziekenhuis gezien die blij is? Je hebt daar geen menselijk geluk – dat vind je in de natuur.’
Richard Ssemmanda- the Ecological Trends AllianceWe denken wijzer dan de natuur te zijn, maar het omgekeerde is het geval: de natuur is altijd slimmer geweest en ziet met haar briljante oog op ons toe, en toch respecteren we haar niet.’
Vandaar dat hij wildlife ecology ging studeren en zich in de relatie tussen de natuur en de mens specialiseerde. ‘Mijn werk draait om het vinden van een balans tussen die twee. We denken wijzer dan de natuur te zijn, maar het omgekeerde is het geval: de natuur is altijd slimmer geweest en ziet met haar briljante oog op ons toe, en toch respecteren we haar niet.’
In een nieuwe special schenkt journalistiek platform Vice Versa aandacht aan de Green Livelihoods Alliance (GLA). De GLA is een samenwerking van zes ngo’s, waaronder IUCN NL, die werkt aan het duurzaam en inclusief beheer van tropische bossen, om ontbossing, mensenrechtenschendingen en klimaatverandering te bestrijden, en om lokale bestaansmiddelen te waarborgen.
13 november, 2024
Vierenveertig procent van de rifbouwende koraalsoorten wereldwijd loopt het risico uit te sterven, blijkt uit een wereldwijde herbeoordeling voor de…
11 november, 2024
Een nieuw rapport van het World Resources Institute (WRI) werpt licht op de toenemende dreiging van mijnbouw op bossen, vooral…