Nederland op weg naar COP16: Wat is een…
14 oktober, 2024
Nederland op weg naar COP16: Wat is een…
14 oktober, 2024
IUCN NL op COP16: overzicht side events
10 oktober, 2024
Vrijdag 23 oktober 2020
Header Foto: Fisherman in the Philippines © IUCN NL
De tropische zee rond de Filippijnen is een van de rijkste ter wereld. De eilandengroep ligt in de punt van de Koraaldriehoek: een gebied 150 keer zo groot als Nederland dat 75 procent van alle koraalsoorten ter wereld en meer dan 3000 soorten vissen huisvest. De lokale bevolking maakt dan ook veel gebruik van wat de onderwaterwereld hen te bieden heeft: 65 tot 90 procent van alle proteïne in hun dieet is afkomstig van vis. In de laatste decennia is er echter veel overbevissing, onder andere door de sterk groeiende bevolking. Ook maken vissers gebruik van dynamiet en de giftige stof cyanide. Belangrijke kraamkamers voor vissen, zoals mangroves, koraalriffen en zeegrasgebieden, verdwijnen hierdoor in rap tempo. In de afgelopen 40 jaar is al 40 procent van alle koraal en mangrove in de Koraaldriehoek verloren gegaan. Lokale vissers in Lamit Baai, zo’n 200 kilometer van de hoofdstad Manila, keren met steeds minder en steeds kleinere vis huiswaarts.
IUCN NL werkt samen met de Filippijnse organisatie NSLC (Network of Sustainable Livelihoods Catalysts) om drie gebieden in de Lamit Baai tot zeereservaat uit te roepen. Deze beschermde omgeving geeft vissen de kans zich voort te planten en uit te groeien tot grotere exemplaren. Grotere vissen zijn goed voor de groei van vispopulaties: een snapper (een baarsachtige vis) van 11 kilo produceert evenveel eitjes als 250 snappers van elk 1,1 kilo. De lokale bevolking in de Lamit Baai is nauw betrokken bij dit project. Via trainingen leerden zij over het belang en de voordelen van duurzamere visvangst. Bovendien zorgen zij, samen met de lokale autoriteiten, voor het beheer en het toezicht op de beschermde gebieden.
Dankzij het project van IUCN NL en NSLC is het dynamiet- en cyanidegebruik gehalveerd. Het onderwaterlandschap herstelt zich: de koraalbedekking is met 10 procent toegenomen, zeeschildpadden en walvishaaien keren terug en er is drie keer zo veel vis in het gebied te vinden. De lokale bevolking plukt de vruchten van het duurzame beheer: 1.338 gezinnen zagen hun dagelijkse vangst toenemen. IUCN NL en NSLC werken nu aan een vervolgproject, waarbij nog eens 5.000 gezinnen worden betrokken.
Om deze video te kunnen bekijken moet je ‘Sociale media en advertenties’-cookies accepteren. Klik hier om jouw cookie-instellingen te wijzigen.
14 oktober, 2024
In 2022 werd het Kunming-Montreal Global Biodiversity Framework overeengekomen om het wereldwijde biodiversiteitsverlies te stoppen. Dit jaar, van 21 oktober…
10 oktober, 2024
De biodiversiteitstop, of Conference of the Parties van het VN Biodiversiteitsverdrag (CBD COP), is een belangrijke bijeenkomst om het wereldwijde…