IUCN Rode Lijst: meer dan 40% van de…
13 november, 2024
IUCN Rode Lijst: meer dan 40% van de…
13 november, 2024
De impact van mijnbouw op bossen: een groeiende…
11 november, 2024
Vrijdag 25 oktober 2019
Headerfoto: Ecuadoriaanse Witvoorhoofdkapucijnaap © Third Millennium Alliance
Grootschalige ontbossing in de noordelijke provincie Manabí in Ecuador heeft geleid tot ernstige versnippering van het leefgebied van veel diersoorten. De overgebleven stukken bos bieden voor veel soorten te weinig leefruimte, waardoor zij met uitsterven bedreigd raken. De endemische Ecuadoriaanse Witvoorhoofdkapucijnaap (Cebus aequatorialis) wordt op de IUCN rode lijst van bedreigde soorten aangemerkt als ‘ernstig bedreigd’.
Om de overlevingskansen van bedreigde diersoorten te vergroten, wil partnerorganisatie TMA de geïsoleerde stukken bos opnieuw met elkaar te verbinden. Maar informatie (over bijvoorbeeld boskwaliteit en resterende biodiversiteit) om de meest kansrijke interventies te bepalen, ontbrak.
IUCN NL ondersteunde TMA bij het ontwikkelen van een voorspellend model om de meest geschikte verbindingszones in kaart te brengen. Gegevens uit satellietbeelden werd gecombineerd met dynamische parameters, zoals ecologische drukfactoren, beschermingsprioriteiten, ontbossingsrisico en verwachte klimaatverandering. De inzichten werden vervolgens getoetst aan de lokale expertise van TMA.
Het onderzoek leidde tot de identificatie van een geschikt gebied voor het realiseren een 100 kilometer lange migratieroute voor wilde dieren. Met deze migratieroute kunnen de drie belangrijkste reservaten in Manabí (Jama-Coaque, Pata de Pajaro en Mache-Chindul) opnieuw met elkaar worden verbonden.
De berekende route en het voorspellend model worden nu door TMA gebruikt om hun strategie voor natuurbehoud in het gebied te bepalen. Met o.a. landaankoop en bosherstel gaan ze het leefgebied van bedreigde soorten in het landschap vergroten en beschermen.
De inzichten uit dit onderzoek zullen ook gebruikt worden om andere lokale partijen te inspireren GIS-analyse in te zetten voor het verbeteren van hun strategie voor natuurbehoud.
Deze projectbeschrijving is geschreven in samenwerking met Sake Alkema, die in het kader van zijn masterstudie Geo-Information Science heeft geassisteerd met het opzetten en uitvoeren van dit onderzoek bij IUCN NL.
13 november, 2024
Vierenveertig procent van de rifbouwende koraalsoorten wereldwijd loopt het risico uit te sterven, blijkt uit een wereldwijde herbeoordeling voor de…
11 november, 2024
Een nieuw rapport van het World Resources Institute (WRI) werpt licht op de toenemende dreiging van mijnbouw op bossen, vooral…