IUCN Rode Lijst: meer dan 40% van de…
13 november, 2024
Vrijdag 15 juli 2022
Headerfoto © Third Millenium Alliance
Ecuador behoort tot ’s werelds meest biodiverse landen, maar de oorspronkelijke natuur neemt drastisch af in het Andesland. Ontbossing heeft hier een groot aandeel in. Dit is duidelijk zichtbaar in het de bossen aan de Pacifische kust van Ecuador, waar de afgelopen twee generaties 98% van de oorspronkelijke bosbedekking verloren is gegaan.
De kust van Ecuador herbergt natte regenwouden, evenals de laatste overblijfselen van droge kustbossen in Zuid-Amerika. De ernstig bedreigde Ecuadoraanse witkopkapucijnaap en de Ecuadoraanse mantelbrulaap, vermeld als kwetsbaar op de Rode Lijst van IUCN, zijn slechts twee voorbeelden van de duizenden unieke soorten die hier leven.
Ook telt het gebied een groot aantal amfibieën en reptielen. Ryan Lynch van TMA deed onderzoek naar reptielen en amfibieën in het gebied. Zijn werk, waaronder het herontdekken van de Tandayapa Andean pad (Andinophryne olallai), heeft bijgedragen aan het beschermen van natuur in Ecuador.
Het Jama-Coaque-reservaat is een beschermd gebied van 800 hectare in het noordelijke kustgebied van het land. Door middel van het analyseren van satellietbeelden werkten TMA en IUCN NL samen aan de identificatie van sleutelgebieden die dienen als doorgangsgebieden voor wilde dieren.
Omdat de beschikbaarheid van voedsel varieert tussen bostypes en afhankelijk is van de seizoenen is het erg belangrijk dat dieren zich vrij kunnen bewegen tussen de verschillende bossen in hun zoektocht naar voedsel.
Het Landaankoopfonds van IUCN NL ondersteunde meerdere aankoopprojecten van TMA en is sinds 2012 betrokken bij de totstandkoming van een corridor. Dit bosgebied strekt zich uit over ongeveer acht kilometer. De corridor verbindt niet alleen twee reservaten, maar ook drie verschillende bostypes. Dit is een vrij uniek voorbeeld voor de regio.
De ontbossing wordt voor een groot deel veroorzaakt door lokale boeren. Om hun gezinnen te kunnen onderhouden wenden zij zich tot houtkap en ‘slash-and-burn’ landbouw. Duurzame mogelijkheden zijn minder toegankelijk en duur.
TMA werkt ook aan de onderliggende sociaaleconomische oorzaken van ontbossing. De natuurorganisatie betaalt boeren om bomen te planten op hun land, zodat ze een alternatieve bron van inkomsten hebben die bijdraagt aan de herbebossing.
De landeigenaren worden betaald voor een periode van vijf jaar om van hun land een regeneratief bos te maken dat voedsel en inkomen voor hun gezin oplevert, het leefgebied van wilde dieren herstelt en CO2 uit de atmosfeer opneemt. Het inkomen kan bijvoorbeeld gehaald worden uit het verbouwen en de verkoop van cacao of bananen, welke goed gedijen in het klimaat van de Ecuadoraanse kust.
Dit programma van TMA is de drijfveer van het herstellen van natuur in het gebied. Dankzij de inzet van deze lokale partner van het Landaankoopfonds krijgen soorten als de witvoorhoofdkapucijnaap weer een groter habitat terwijl lokale gemeenschappen werken aan een duurzaam inkomen.
Sinds november 2021 fietst Koen de Geus door Midden- en Zuid-Amerika om geld in te zamelen voor natuurbehoud via het IUCN NL Landaankoopfonds. Volg zijn avontuur via:
Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen van het Landaankoopfonds? Meld je aan voor de nieuwsbrief.
Velden met een '*' zijn verplicht