IUCN Rode Lijst: meer dan 40% van de…
13 november, 2024
IUCN Rode Lijst: meer dan 40% van de…
13 november, 2024
De impact van mijnbouw op bossen: een groeiende…
11 november, 2024
Dinsdag 22 juni 2021
Headerfoto: Elephants in Mole National Park © Lapping on Pixabay
‘Het grensgebied tussen Ghana en Burkina Faso heeft een rijke biodiversiteit. Het meeste groot wild concentreert zich in een aantal natuurreservaten, maar die raken steeds meer geïsoleerd’, zegt Jan Kamstra, senior expert natuurbehoud bij IUCN NL. ‘De gebieden tussen de reservaten worden gebruikt voor landbouw en
rondtrekkend vee. De migratie van olifanten, die zich van het ene naar het andere reservaat verplaatsen, leidt daardoor tot toenemend conflict.’
Door de aanleg van verbindingszones (ook wel: corridors) kunnen migrerende diersoorten, in het bijzonder de olifant, veilig tussen verschillende natuurgebieden bewegen. ‘Deze migrerende diersoorten zijn ook van belang voor de verspreiding van zaden en bevorderen dus ook de uitwisseling van planten’, zegt Jan. Bovendien groeit het belang van corridors door de verwachte invloed op het klimaat, waar allerlei diersoorten zich aan zullen moeten aanpassen.
Samen met onze lokale partners in Ghana en Burkina Faso, gingen wij daarom met lokale bewoners in gesprek over manieren om de druk op corridors te verminderen. ‘Uit die gesprekken kwamen meerdere ideeën naar voren voor het verbeteren van landbouw, het organiseren van veehouders en het versterken van landrechten’, zegt Jan.
Hij vervolgt: ‘Onze lokale partners werken met lokale gemeenschappen en overheidsinstanties in beide landen om tot goede afspraken te komen over landgebruik, om deze vervolgens vast te leggen in formele wetgeving.’ Voor twee corridors in Burkina Fasso is dit al goed gelukt. Dit zijn een corridor tussen Nationaal Park Kaboré Tambi en het Nazinga Game Reserve in Burkina Faso en een corridor vanuit Nationaal Park Kaboré Tambi tot aan de Ghanese grens.
Nu het wettelijk kader er ligt, is het zaak de veilige verbindingszones ook in de praktijk tot een succes te maken. Jan: ‘Daarom focussen onze partners zich nu ook op goede informatievoorziening over de corridors voor de lokale gemeenschappen. Denk bijvoorbeeld aan het duidelijk afbakenen van de corridors, zodat mensen weten waar de grenzen zijn. Ook ontwikkelen ze alternatieven voor boeren die uit de corridor moeten vertrekken en controleren ze de naleving van de afspraken.’
13 november, 2024
Vierenveertig procent van de rifbouwende koraalsoorten wereldwijd loopt het risico uit te sterven, blijkt uit een wereldwijde herbeoordeling voor de…
11 november, 2024
Een nieuw rapport van het World Resources Institute (WRI) werpt licht op de toenemende dreiging van mijnbouw op bossen, vooral…