Vrij baan voor olifanten in India

Olifanten in India maken al generaties lang gebruik van traditionele trekroutes. Steeds vaker worden gedeeltes van deze routes door mensen bewoond of als landbouwgrond ingericht. Dit leidt tot conflicten tussen mens en dier. Met hulp van IUCN NL geeft de Wildlife Trust of India de olifanten weer vrij baan.

Headerfoto: olifant passeert de corridor © IUCN NL

Probleem

India kent een enorme bevolkingsgroei. Steeds meer mensen trekken naar gebieden die voorheen het exclusieve terrein waren van olifanten, luipaarden en tijgers. Mens en dier zitten elkaar in de weg en dat leidt tot conflict: olifantengroepen zien hun traditionele migratieroutes geblokkeerd en moeten nu door bewoonde gebieden. Ze plunderen de akkers en zorgen voor paniek en schade in de dorpen. Jaarlijks vallen er dodelijke slachtoffers, zowel onder mensen als olifanten.

Aanpak

De Wildlife Trust of India (WTI) heeft door het hele land 88 gebieden geïdentificeerd waar menselijke nederzettingen de verbindingen tussen beschermde stukken leefgebied blokkeren. De dorpelingen worden met hulp van WTI vrijwillig verhuisd naar een nieuwe locatie met betere voorzieningen, betere woningen en betere landbouwgrond waar zij niet langer in angst voor olifanten hoeven te leven. De vrijgekomen gebieden worden herbebost met inheemse boomsoorten die worden gekweekt, geplant en beheerd door de lokale bevolking. Samen met het Britse World Land Trust heeft IUCN NL bijgedragen aan de financiering van het veiligstellen van een nieuwe corridor in de provincie Kerala.

Resultaten

Al twee weken na het vertrek van de dorpelingen in Kerala begonnen de olifanten zich weer in het gebied te vertonen. Ook andere wilde dieren, zoals tijgers, luipaarden en apen, maken gebruik van de corridor om veilig van het ene naar het andere bosgebied te trekken.

De mensen profiteren eveneens van de nieuwe situatie: de verhuisde dorpelingen wonen in betere omstandigheden en zonder angst en overlast van olifanten. Ook is hun inkomen met maar liefst 600 procent gestegen, doordat de oogst niet langer beschadigd wordt door wilde dieren.

Om deze video te kunnen bekijken moet je ‘Sociale media en advertenties’-cookies accepteren. Klik hier om jouw cookie-instellingen te wijzigen.

Meer weten?

Marc Hoogeslag
Senior Expert Nature Conservation